More

  RECENSIE. ‘Bridgerton’ Seizoen 1 op Netflix: magie, charme en Britse accenten (★★★★)

  LIAM DANIEL/NETFLIX © 2020

  RECENSIE. ‘Bridgerton’ Seizoen 1 op Netflix: magie, charme en Britse accenten (★★★★)

  -

  Bridgerton, de eerste binge-waardige serie in lange tijd. Als je houdt van moderne muziek in een klassiek jasje, grootse feesten, luxueuze paleizen en alle soorten liefde, vind je bij Bridgerton precies wat je zoekt.

  Het debutantenseizoen is één van de belangrijkste gebeurtenissen in de levens van de ‘tons’ – de benaming voor families uit een buurt in London. De Bridgertons en Featheringtons zetten alles op alles om de juiste man te vinden voor hun dochters, wat niet zonder problemen verloopt.

  Onverwacht gevallen

  We zagen deze serie regelmatig de revue passeren in artikels of zelfs op sociale media. Toch trok ze onze aandacht niet onmiddellijk. We waren lichtjes bevooroordeeld met het idee dat de serie droog zou zijn, vanwege de tijdsperiode waarin het zich afspeelde. We hadden het ontzettend fout.

  Bridgerton bestaat niet alleen uit kleurrijke sets en kleren voor de meest extravagante bals, het maakt gebruik van interessante verhaallijnen en geweldige dialogen die je van plezier met je voeten doen spartelen in je zetel. De serie haalt onderwerpen aan die zelfs nu nog van belang kunnen zijn, zoals gokken en liefdeloze huwelijken. Je hebt als kijker nooit het gevoel dat je je niet kan inleven in de personages. Liefde is namelijk tijdloos.

  Schandalen en doofpotten

  In de negentiende eeuw was seks voor het huwelijk uit den boze, en het ging zelfs verder dan dat. Als een man en vrouw elkaar zelfs maar zoenden, was de reputatie van de vrouw voor eeuwig besmeurd en maakte ze geen kans meer om zich te verloven. Dat soort schandalen maken een groot deel uit van Bridgerton. Zo zijn een buitenechtelijke zwangerschap en de gevolgen van een verboden zoensessie kernelementen van het verhaal.

  De serie tekent zo een mooi beeld van de logica van die periode. De man maakte namelijk avances om het meisje te zoenen, en het meisje moest ervoor betalen. Dat zorgde voor vele gespannen scènes en webben van leugens, wat toevoegde aan de kijkervaring.

  LIAM DANIEL/NETFLIX © 2020

  Realisme

  De serie durfde het ook aan de werkelijkheid af te beelden. Relaties zijn niet eenvoudig, en miscommunicatie veroorzaakt in heel veel gevallen onnodige spanningen. Die spanningen en dat realisme maken de serie ook zo binge-waardig. Je wíl weten wat er verder zal gebeuren, omdat je weet dat het mis kan gaan. Iedereen eindigt namelijk niet bij elkaar in een we leven lang en gelukkig-scenario.

  Alle soorten liefde

  Het kan bij series erg misgaan door brakke verhaallijnen of een krakkemikkig script – zie vele Netflix Originals die door filmrecensenten de grond in worden geboord. Bij de serie Bridgerton vind je echter het omgekeerde en zelfs meer. Het is één van de góede series die je onbewust op een snel tempo uitkijkt.

  Het is moeilijk om deze serie kort samen te vatten en nog moeilijker om recht te doen aan de magie die je erin kan vinden. Als je fan bent van liefde is Bridgerton een perfect match. Je vindt er liefde bij huwelijken, verboden liefde, onbeantwoorde liefde, misgelopen liefde, moeder-dochter liefde en liefde binnen vriendschappen.

  Wij vonden Bridgerton onverwacht fantastisch, en keken het in twee dagen uit. We kunnen dus niet wachten tot het tweede seizoen verschijnt.

  Bridgerton seizoen 1 is nu beschikbaar op Netflix!

  Check de trailer

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie