More

  Realitycheck in ‘Bloed, zweet en luxeproblemen’

  Advertentie

  -

  3 weken lang reist Karine Claassen samen met 6 jongeren door Ghana en Sri Lanka voor het programma ‘Bloed, zweet en luxeproblemen’. Dit wordt echter allesbehalve een luxereisje, want het is de bedoeling dat de groep zal ervaren hoe de luxeproducten van bij ons worden geproduceerd. De jongeren, stuk voor stuk kinderen van bekende Vlamingen, worden tijdens hun reis geconfronteerd met de harde realiteit en worden in zekere zin met hun voeten terug op de grond gezet.

  Beau (24), Milan (19), Zion (18), Marie (20), Britt (20) en Céleste (19) beginnen optimistisch aan het avontuur, maar worden al snel geconfronteerd met de harde textielwereld in Sri Lanka. Hier zullen ze ervaren hoeveel werk er kruipt in het maken van een simpele T-shirt en wat arbeiders hier nu eigenlijk aan verdienen. Bitter weinig, zo blijkt, voor een lange dag zwoegen achter aan naaimachine of strijkijzer en dat is al meteen een stevige realitycheck. Om de ervaring compleet te maken, overnachten de jongeren ook steeds bij een gastgezin en ook de vaak erbarmelijke leefsituatie van de plaatselijke bevolking laat een stevige indruk na.

  In Sri Lanka maakt de groep naast het werk in de textielfabriek, ook kennis met de wereld van de (illegale) goudmijnen. In Ghana spenderen ze enkele dagen in een garnalenkwekerij, waar de spanning hoog oploopt wanneer bij het uitbetalen van de jongeren blijkt dat vrouwen minder krijgen dan mannen. Verder helpen ze mee in een cacaoboerderij, waarin een gesprek tussen Karine en mister York, de leider van de boerderij de kijker met de neus op de feiten drukt: “We always depend on you, the whites. So always you’ll be rich, and we’ll be poor”. Na een emotioneel afscheid reizen de jongeren van het platteland naar de stad, waar de situatie nog erbarmelijker lijkt te zijn. Hoe de reeks eindigt, zal maandag 28 januari blijken, maar het lijkt alvast de moeite. Eén bezorgt met ‘Bloed, zweet en luxeproblemen’ een pakkende serie die een blik werpt op die delen van de wereld waar zo vaak, bewust of onbewust, overgekeken wordt. Wat wij vaak zo vanzelfsprekend vinden, is dat allesbehalve en dat is de boodschap die door deze reeks klaar en duidelijk wordt meegegeven.

  Maandag 28 januari, 20u35, op één, zeker niet te missen op uw televisie.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer