More

  Qmusic, Joe en Nostalgie verhinderen nieuwe radiozender: Studio 100 krijgt geen FM-frequentie

  Links © Qmusic, rechts: Unsplash

  Qmusic, Joe en Nostalgie verhinderen nieuwe radiozender: Studio 100 krijgt geen FM-frequentie

  -

  Er komt geen nieuwe radiozender in Vlaanderen. Dat heeft minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) vandaag bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Studio 100 moet de plannen om de radiozender “Spring” te lanceren, opdoeken. Het radiolandschap blijft dus voor de komende vijf jaar hetzelfde.  

  Vlaanderen heeft plaats voor acht radiostations met een landelijke FM-frequentie. Dat zijn zenders die over heel België te beluisteren zijn. Vorig jaar raakte bekend dat die frequentie niet automatisch zou worden toegekend aan de drie commerciële radiozenders. Qmusic, Joe en Nostalgie hadden de kans om hun plaats op de band te verliezen, want Studio 100 wilde graag een nieuwe commerciële radio opstarten. De vijf zenders van de openbare omroep (Studio Brussel, Klara, MNM, Radio 1 en Radio 2) hebben een vaste plaats op de FM-band en hoefden dus niet te vrezen. 

  Spring

  In het radioprogramma De Ochtend op Radio 1 heeft de Studio 100-baas Hans Bourlon meer verteld over de plannen van een mogelijke nieuwe radiozenders. Het dossier dat het bedrijf heeft ingediend bij minister Benjamin Dalle gaat over een talkradio die ‘Spring’ zal heten. Dat is een radio waarin 50% wordt gepraat en 50% muziek wordt gedraaid. Die plannen moet de Studio 100-baas nu opdoeken. In 2028 kan ‘Spring’ opnieuw zijn kans wagen. De nieuwe licenties gaan in vanaf 2023 en worden voor vijf jaar verlengd. 

  Vreugde

  Geen nieuwe radiozender betekent grote ontlading bij de drie commerciële radiozenders Qmusic, Joe en Nostalgie. Zij behouden hun plek en kunnen dus nog een aantal jaar radio maken. 

  Dirk Lodewyck, de algemeen directeur van Radio, TV en Streaming bij DPG Media, noemt de toekenning van de FM-frequentie van Joe “een mooie bevestiging en erkenning voor al het harde werk die ons radioteam de afgelopen jaren heeft geleverd“. 

  Bij Qmusic zijn dezelfde vreugdekreten te horen. De channel manager bij Qmusic Michael Dujardin vertelt: “Dat een onafhankelijke jury aan de basis ligt van deze beslissing is een mooie waardering van het werk dat we de afgelopen 20 jaar geleverd hebben, maar vooral ook een bekroning van het toekomstplan dat we hebben uitgewerkt. Hierin staat de verdere digitalisering van radio centraal”.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie