More

  Pukkelpop 2021 gaat niet door: festival verplaatst naar 2022

  Advertentie

  -

  Pukkelpop 2021 gaat niet door, dat laat de festivalorganisatie weten in een persbericht. De organisatie verwijst naar de aangepaste teststrategie om het festival te betreden, waardoor ze “onmogelijk aan de overheid kunnen garanderen dat we dit in veilige omstandigheden georganiseerd krijgen.”

  Er zal dit jaar geen Pukkelpop doorgaan in Kiewit. De festivalorganisatie schrapt de editie, die dit jaar tussen 19 en 22 augustus had moeten doorgaan. “Als één ding zeker is bij COVID-19 dan is het wel de onzekerheid. En dit helpt niet echt bij de organisatie van een festival zoals Pukkelpop”, schrijft de organisatie in een persbericht.

  “De afgelopen maanden en weken zijn we dagelijks in overleg geweest met de overheid en onze medische partners. Er is altijd aandachtig geluisterd naar alle bezorgdheden, wensen en richtlijnen. Afgelopen maandag was de verrassing dan ook groot toen duidelijk werd dat het kader, waarbinnen we als organisatie konden bewegen, onwerkbaar werd”, vullen ze aan.

  Ze verwijzen daarmee naar de maatregelen rond het COVID Safe Ticket. Die bepalen dat je het festival kan betreden als je dubbel gevaccineerd bent of een negatieve PCR- of antigeen-test kan voorleggen. “De overheid zit in een moeilijke positie, de Pukkelpoporganisatie evenzeer. In oorsprong, na het overlegcomité van 16 juni, volstond een negatieve PCR-test die niet ouder was dan 72 uur. Afgelopen maandag, meer dan een maand na de oorspronkelijke richtlijnen, werd dit plots teruggebracht naar 48 uur. Absoluut geen klein detail wanneer je een event van de grootteorde als Pukkelpop moet organiseren. Ook kon er sinds maandag op basis van een negatieve antigeentest geen toegang meer verleend worden tot het festival. Hertesten via antigeen kan nu plots weer wel, maar de initiële geldigheidsduur van 48 uur werd teruggebracht naar 24 uur. We maakten ons aanvankelijk op voor een capaciteit tot 7000 testen per dag op de festivalsite. De aangepaste geldigheidslimiet van respectievelijk een snelle antigeentest en een PCR-test betekent dat we de capaciteit zouden moeten verdrievoudigen. In perspectief: dit is vijf maal de maximale capaciteit van de grootste testdorpen van dit land. Wij kunnen onmogelijk aan de overheid garanderen dat we dit in veilige omstandigheden kunnen georganiseerd krijgen. Dit is simpele wiskunde en veel gezond verstand.”

  Het festival trekt vooral jongeren aan. Volgens de organisatie zal het merendeel nog niet dubbel gevaccineerd zijn in augustus. “Ondanks de geweldige inspanningen van de Taskforce Vaccinatie en de talrijke vaccinatiecentra binnen en buiten Limburg, moeten we helaas vaststellen dat we niet het verhoopte percentage gevaccineerden halen binnen dit segment van ons publiek. Nagenoeg 8 op de 10 van binnen deze doelgroep zal moeten worden getest.”

  “Pukkelpop heeft immers een belangrijke verantwoordelijkheid naar haar publiek en in het bijzonder naar onze jongeren. Als festivalorganisatie waren we ook bereid om daar zeer ver in te gaan. We hebben ons gedurende het hele traject laten bijstaan en adviseren door een uitgebreid team van experts. De afgelopen dagen hebben we samen met hen alle mogelijke scenario’s intensief onderzocht maar de conclusie bleef steeds dezelfde: met deze nieuwe maatregelen gaat het ons niet lukken om een veilige en zorgeloze Pukkelpop te garanderen.”

  Festivalgangers zijn uiteraard teleurgesteld, maar ook uit de muziekwereld zijn er reacties. Bazart-frontman Mathieu Terryn schrijft op Instagram: “Het was te mooi om waar te zijn 🖤 Dit is voor iedereen in onze sector een fameuze opdoffer… Dit houden we niet langer zo vol, er moet echt iets veranderen. Sterkte aan alle muzikanten en alle mensen in de business. Take care.”

  Terugbetaling of overzetting

  Het festival zal verplaats worden naar 2022. Tickethouders zullen voor 8 augustus worden gecontacteerd. Zij krijgen de keuze tussen een terugbetaling van hun ticket of een automatische overzetting naar de editie van 2022.

   

  Dit bericht bekijken op Instagram

   

  Een bericht gedeeld door Pukkelpop (@pukkelpop)

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer