More

  Provincie Vlaams-Brabant verplicht op zak hebben van mondmasker

  Advertentie

  -

  De provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, verplicht de burgers van zijn provincie om altijd een masker op zak te hebben. De verplichting komt er doordat, naast de federale maatregelen, heel wat gemeenten reeds een mondmaskerplicht hebben ingevoerd. Om discussies te vermijden moet iedereen er voortaan één bij zich hebben;

  In heel wat gemeenten in Vlaams-Brabant is de alarmdrempel van 20 gevallen per 100.000 inwoners overschreden. Verschillende gemeenten hebben reeds een mondmaskerplicht ingevoerd. Mondmaskers zijn niet overal verplicht. Maar gemeenten omschreven specifieke gebieden waar het mondmasker gedragen moet worden. Op dit moment zijn er door deze gemeentelijke en de federale maatregelen vele plaatsen waar het mondmasker verplicht gedragen moet worden.

  “Daardoor komen mensen, die zich in de openbare ruimte begeven, wel eens voor onvoorziene situaties te staan waarbij ze plots het mondmasker nodig hebben om zichzelf en anderen te beschermen tegen de verspreiding van het virus”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. “Daarom leggen we alle burgers dan ook de verplichting op in Vlaams-Brabant altijd een mondmasker bij zich te hebben”.

  Geen strafbepaling

  In het politiebesluit dat de gouverneur uitvaardigde staat geen strafbepaling. “Een bewuste keuze”, zegt de provinciegouverneur. “Het is immers niet de bedoeling dat de politie actief dit besluit gaat handhaven. De bedoeling is een duidelijke boodschap te geven zodat discussies met burgers die uitvluchten zoeken om het mondmasker niet te dragen, omdat ze er geen bij hebben, te kunnen weerleggen. Wie altijd zijn masker bij zich heeft, moet het niet altijd dragen, maar kan wel vlot aan de verplichting voldoen als die er is”.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer