More

  © VRT

  Proefopname van ‘Thuis’ in coronatijd: van persoonlijk make-up tasje tot plexiglas

  -

  ‘Thuis’ heeft afgelopen week een proefopname gehouden om te kijken of de reeks ook kan gemaakt worden in corona-tijden. Ze hielden daarbij rekening met de strengste veiligheidsmaatregelen.

  Goed nieuws voor de fans van ‘Thuis’. De crew heeft afgelopen week een proefopname gehouden, om te onderzoeken hoe de opnames opnieuw kunnen starten in veilige omstandigheden. Een select groepje acteurs en medewerkers van ‘Thuis’ heeft in de Manhattan Studio in Leuven vandaag een proefdag gehouden: de acteurs speelden als test enkele scènes na die ze eerder al hadden opgenomen.

  Het verhaal blijft inhoudelijk hetzelfde, maar het scenario is aangepast zodat acteurs op 1,5 meter van elkaar kunnen spelen – zonder dat het opvalt voor de kijkers natuurlijk. Ook werden er nog tal van andere veiligheidsmaatregelen genomen op de set. ‘Thuis’-producer Hans Roggen: “We willen via deze testopnames uitzoeken of we nog altijd ons zelfde Thuis-verhaal kunnen brengen ondanks de nieuwe setting waarbij acteurs op 1,5 meter van elkaar blijven.” 

  © VRT

  Veel enthousiasme bij cast en crew voor testdag

  Dat ‘Thuis’ een extra groot gemis is in deze vreemde tijden, blijkt uit de duizenden reacties op de sociale mediakanalen van Vlaanderens meest bekeken fictiereeks. Met het uitbreken van de coronacrisis moesten ook de opnames wijken, waardoor het 25ste seizoen van ‘Thuis’ onverwacht vroeger eindigde op 24 april.

  Samen met alle kijkers van ‘Thuis’ hoopt de ploeg dat er stilaan licht komt aan het einde van de tunnel. Hans Roggen legt uit: “Uiteraard willen wij de opnames zo snel mogelijk hervatten zodat Vlaanderen opnieuw kan genieten van zijn dagelijkse tv-afspraak op Eén. Maar de veiligheid van al onze medewerkers blijft onze grootste prioriteit en daarom hebben we gekozen om een testdag op poten te zetten.” 

  Voor de acteurs komt deze proefdag als een geschenk, want ook zij staan te springen om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan: Ann Pira (Nancy in de soap): “Ik ben enorm blij dat de ploeg van Thuis en de VRT zoveel moeite doen om deze proefdag te realiseren. Ik denk dat ik spreek voor alle acteurs als ik zeg dat we massaal hopen dat we zo snel mogelijk nieuwe afleveringen kunnen maken, waarbij uiteraard de veiligheid van ons en de hele ploeg centraal staat.” 

  Zo verliepen de opnames

  Om de veiligheid te garanderen, kreeg de studio en alle ruimtes er rond een heuse corona-make-over. Via pijlen op de grond staat aangegeven in welke richting medewerkers door het gebouw en de studio moeten wandelen zodat iedereen op elk moment de afstandsregel van 1,5 meter kan respecteren. Daarnaast zijn alle ruimtes uitgerust met zeep en ontsmettingsgels, en wordt het maximum aantal toegelaten personen vermeld.

  © VRT

  Waar 1,5 meter afstand onmogelijk is, zoals bij de cameramensen en in de regiekamer, staan plexischermen om de medewerkers toch van de nodige bescherming te voorzien. Ook droeg iedereen tijdens de testopnames mondmaskers. De mondmaskers worden door de acteurs wel afgezet tijdens de opnames. Het blijft wel aanpassen legt acteur Raf Jansen (Dieter in de reeks) uit: “Ik ben heel blij dat ik vandaag mag meewerken aan de testopnames. De nieuwe setting met ontsmettingsgels en plexiwanden was eerst een beetje wennen, maar ik zie onze bevindingen van vandaag als een unieke kans om tv-opnames binnenkort hopelijk weer mogelijk te maken. Zowel voor Thuis als voor alle andere tv-programma’s.”  

  Persoonlijk make-up-tasje

  © VRT

  Ook in tal van andere programma’s zijn er geen make-up artiesten meer. Dankzij de proefdag zijn de make-up-artiesten van ‘Thuis’ de eersten die opnieuw aan de slag kunnen, vanaf nu uitgerust met een plastic gezichtsmasker in combinatie met een chirurgisch mondmasker. Schminkster Ellen Van Dyck: “Aangezien wij voor onze job zeer nauw contact hebben met de acteurs, moeten we het vanaf nu wel anders aanpakken. Schminken vanop 1,5 meter afstand is niet mogelijk, maar we dragen een speciaal spatmasker om onszelf en de acteurs te beschermen.”

  Ze vult aan: “Daarnaast heeft iedereen vanaf nu een persoonlijk make-up-tasje waardoor niemand het risico loopt om bijvoorbeeld geschminkt te worden met de mascara van een andere actrice. Het moeilijkste is misschien wel dat er vanaf nu tijdens de make-up niet meer gepraat mag worden. Ik merk nu al dat dit vooral voor de acteurs niet altijd makkelijk is! (lacht)”

  Armbanden met alarm: samenwerking met Vlaams technologiebedrijf Rombit

  ‘Thuis’ maakt van de gelegenheid gebruik om tijdens de testopnames samen te werken met het Vlaams technologiebedrijf Rombit. Zij ontwikkelden een speciale armband ‘Covid Radius’ voor social distancing: kom je te dicht bij een collega, dan krijg je een waarschuwing via een licht- en trilsignaal. Een waardevol hulpmiddel voor wie tijdens het werk de veilige afstand even uit het oog verliest. “Na de lunch hebben we de technologie van Rombit letterlijk aan de lijven ondervonden. Na een halve dag in de studio maakte deze innovatieve technologie ons opnieuw duidelijk wat anderhalve meter is. Het hield ons allemaal bij de les”, aldus producer Hans Roggen.

  BronVRT
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie