More

  Prijs van Ether rondt kaap van 4.000 dollar

  -

  Ether, de tweede grootste cryptomunt in de wereld na Bitcoin, steeg het voorbije jaar met meer dan 2.000 procent. Een jaar geleden zweefde de coin rond de 188 dollar, of ongeveer 154 euro. 

  Het is niet de eerste keer deze maand dat Ether een record breekt. De munt rondde pas vorige week voor de eerste keer de kaap van 3.000 dollar. De totale marktkapitalisatie van Ether ligt nu rond een slordige 477 miljard dollar, maar door de aard van cryptomunten kan deze nog altijd onderhevig zijn aan sterke schommelingen. 

  Ether is een cryptomunt die zich van de concurrentie probeert te onderscheiden door, in tegenstelling tot andere cryptomunten, meer te zijn dan simpelweg een munt om transacties mee uit te voeren. Alhoewel je met de munt ook transacties kan uitvoeren, hebben gebruikers ook de mogelijkheid om applicaties te bouwen op de onderliggende blockchain Ethereum, zoals software op een computer. Deze applicaties kunnen dan gebruikt worden om persoonlijke data bij te houden, of om ingewikkelde financiële transacties op te volgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een leencontract dat permanent in de transactie staat geregistreerd.

  Ether of Ethereum?

  Hoewel de termen Ether en Ethereum vaak door elkaar worden gebruikt, dient er toch een onderscheid te worden gemaakt. Ethereum is een blockchainplatform dat ontwikkeld werd om consumenten meer controle te geven over hun financiële data. De ontwikkelaars willen dit doen aan de hand van een blockchain, een soort transactieketen van zogenaamde blocks die via encryptie aan elkaar worden verbonden. 

  Wanneer een nieuwe transactie wordt uitgevoerd, wordt deze in de ketting opgeslagen en kan deze nooit meer worden aangepast, waardoor een permanente opname van de transactie blijft bestaan. Het netwerk werkt ook op een gedecentraliseerde manier, waardoor iedere partij die zich aansluit op het netwerk als het ware een volledige kopie van het hele netwerk in zijn bezit heeft. 

  Ether is de cryptomunt die bij het platform Ethereum hoort. Het doel van Ether is om transacties uit te kunnen voeren zonder tussenkomst van derde partijen zoals bijvoorbeeld banken. In tegenstelling tot Bitcoin kan er in principe oneindig veel Ether worden gemijnd. Er is wel een maximale hoeveelheid die op een jaar kan worden gemijnd, namelijk 18 miljoen. De ontwikkelaars van het netwerk beweren dat de relatieve inflatie van de munt hierdoor elk jaar zal afnemen. Dit in tegenstelling tot klassiek geld. Daar kan altijd meer van worden afgedrukt, wat kan leiden tot hyperinflatie. Volg de wisselkoers van Ether hieronder op de voet.

  (Lees verder onder de video)

  De wereld van cryptomunten kende dit jaar een enorme stijging in populariteit, waarbij soms onverwachte wendingen horen. De hype rond Dogecoin, een munt die begon als grap, bereikte vorig weekend bijvoorbeeld een hoogtepunt. Dit kwam onder andere door een reeks tweets en een verschijning op Saturday Night Live door industriemagnaat Elon Musk. 

  Dit zorgde voor een ongeziene stijging van de waarde van de mememunt, waardoor de Dogecoin de vierde grootste cryptomunt ter wereld werd. Na het tv-optreden van de Tesla-CEO zakte de koers van de munt wel even, maar de waarde schommelt nog altijd rond de 55 dollarcent. Dat betekent dat de totale marktkapitalisatie van de munt rond de 70 miljard dollar bedraagt. Musk kondigde zondag overigens aan een Dogecoin letterlijk op de maan te willen zetten, een tongue-in-cheek verwijzing naar een bekende leuze van Dogecoin-beleggers.

  Onstabiele investering

  Musk waarschuwde voor zijn tv-optreden wel al dat cryptomunten een onstabiele investering zijn en dat potentiële investeerders twee keer moeten nadenken vooraleer ze hun geld in de munten steken. Ook een woordvoerder van de Bank of England waarschuwde investeerders al dat ze potentieel al hun geld kunnen kwijtraken. Cryptomunten zijn niet gereguleerd, zijn geen wettig betaalmiddel en hun prijs wordt volledig bepaald door vraag en aanbod.

  Meer tech? Lees onze andere artikels

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie