More

  PORTRET | Van slaapkamerpop tot mainstream artieste, wie is zangeres PinkPantheress?

  -

  In de schijnwerpers van de hedendaagse muziekscene is er één naam die sinds kort blijft plakken in ons geheugen: PinkPantheress. De 22-jarige Britse artiest verrast met een kenmerkende mix van Y2K- dansmuziek en intieme slaapkamerpop. Haar muzikale reis is als een achtbaan, van online Tiktoksensatie tot wereldwijde bekendheid. En met de recente release van haar officiële debuutalbum Heaven Knows, lijkt haar opkomst nog lang niet voorbij.

  PinkPantheress betrad het toneel al tijdens de pandemie in 2020 toen ze, onder dezelfde naam, al filmpjes en korte samples van haar muziek plaatste op Tiktok.  Daarvoor was de Engelse al volop bezig met muziek en begon ze als leadzangeres in een My Chemical Romance- coverband.

  Haar grote doorbraak kwam niet veel later met de hitsingle ‘Boy’s a Liar’, die haar van een groeiende internetcultus naar de mainstream popcultuur katapulteerde. Met het nummer stond ze op vrijwel onmiddellijk op nummer twee in de Britse hitlijsten. Vooral de remix van de song, met de rapper Ice Spice, vergrootte haar bereik met ondertussen enkele miljoenen streams op platforms zoals Tiktok en Spotify.

  Anonieme slaapkamerartiest

  De zangeres, is naar eigen zeggen zeer bescheiden en tracht haar identiteit zoveel mogelijk te verbergen. Met haar artiestennaam, die afkomstig is uit de gelijknamige Pink Panther– filmreeks, hoopt ze haar werkelijke naam zoveel mogelijk af te schermen. In de beginfase van haar Tiktok-loopbaan hield ze dan ook angstvallig haar gezicht verborgen in haar video’s, gevreesd voor negatieve reacties. Zelfs haar vrienden werden geblokkeerd om te voorkomen dat ze haar filmpjes ontdekten. Privacy staat bovenaan, maar ze gaf geleidelijk toe en onthulde haar gezicht.

  Dat was nodig want ze wilde koste wat kost haar muziek de aandacht geven dat het verdiende, en begon te experimenteren met samples van andere artiesten. Zo leerde ze zichzelf beats maken in haar slaapkamer. En dat deed ze met de simpele smartphone app, ‘Garageband’. Onder andere Linkin Park was een van haar grote inspiratiebronnen voor de muziek die op Tiktok verscheen. Toch streeft ze ernaar een uniek geluid te creëren, waarbij haar muziek een samenstelling is van haar diverse muzikale achtergrond. Ze haalt verdere inspiratie uit genres zoals K-pop, emo en rap. Ook het kenmerkende geluid en de teksten van zangeres Lily Allen zijn voor haar een grote inspiratiebron.

  Mainstream succes dankzij Y2K

  Heaven Knows,  haar officiële debuutalbum, kwam eerder deze maand uit en zorgde ervoor dat ze nu als mainstream artiest naar voren komt. Het album bevat samenwerkingen met sterren als Rena en Central Cee. En ondanks dat de nummers op Heaven Knows niet dat vluchtige karakter hebben van haar vroegere werk, heeft Tiktok toch een blijvende stempel gedrukt op haar schrijfstijl. Volgens de zangeres heeft de app ervoor gezorgd dat ze in ieder geval een betere schrijver is geworden. En dat blijkt bevestigd te worden door de charts, want het album pronkt ondertussen bovenaan de hitlijsten.

  Haar unieke geluid is duidelijk een brug tussen verschillende genres. Maar het meeste herkenbare zijn haar invloeden uit het Y2K-tijdperk. De jaren 2000-esthetiek is duidelijk te herkennen, zowel in haar muziek als haar videoclips waardoor een nostalgische sfeer ontstaat. Haar gebruik van samples, variërend van dansmuziek uit de jaren 2000, en haar doordrenkte beats met een vleugje jungle en hyperpop, roepen herinneringen op aan een tijdperk dat gekenmerkt werd door popprinsessen en boybands. Deze Y2K-invloeden dragen aan bij haar unieke en herkenbare stijl, waarmee ze haar plaats weet te vinden tussen het verleden en het heden. En dat slaat duidelijk aan bij Gen-Z’ers.

  Met haar debuutalbum Heaven Knows en aankomende optredens op Olivia Rodrigo’s Guts World Tour in de zomer van 2024, lijkt PinkPantheress klaar te zijn om haar stempel op de muziekindustrie te drukken. Haar verhaal is er een van oprechtheid, creativiteit en een onstilbare honger naar vernieuwing. Haar muzikale reis is er dan ook een die de wereld met ingehouden adem zal volgen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie