More

  RECENSIE | Portland @ Het Depot, Leuven: eindelijk een thuiskomst na drie keer uitstel (★★★★)

  © Margit Vantoortelboom

  RECENSIE | Portland @ Het Depot, Leuven: eindelijk een thuiskomst na drie keer uitstel (★★★★)

  -

  Groot geworden als artist in residence aan Het Depot en eindelijk een thuiskomst na drie keer uitstel. Portland bewees niet meer dezelfde band te zijn als twee jaar geleden.

  “Dit moet de meest uitgestelde show ooit zijn”, grapte frontman Jente Pironet op het podium van Het Depot donderdagavond. Voor de band was het de laatste Belgische show van een mooie releasetour doorheen België en Nederland. Een releasetour, denkt u? Wel ja, debuutplaat Your Colours Will Stain verscheen eind 2019, maar de band kon – door gekende redenen – nooit echt op tour vertrekken. Gelukkig zorgde al die opgestapelde energie voor een ware climax.

  Gewapend met een sterke lichtshow en song Killers Mind verscheen de vernieuwde band op het podium. Het coronajaar deed hun duidelijk deugd, want naast een vernieuwde bezetting – waardoor de band van vier naar vijf leden ging – werd ook de muziek onder handen genomen. Niet om op de oude bandleden te schieten, maar Portland heeft vooruitgang gemaakt. Ondertekende zag ze twee jaar geleden in Botanique. Waar ze toen nog aan het begin van hun carrière stonden en schattig klonken, is dat vandaag niet meer zo. Gewapend met de nieuwe band klinken ze volwassen met een voller geluid gemaakt voor grotere podia.

  © Margit Vantoortelboom

  Niet dat de stemmen van Sarah Pepels en Jente Pironet niet meer de hoofdrol spelen, maar het waren toch vooral de uitgesponnen intermezzo’s die hoge ogen gooiden. Waar hun set voorheen uitsluitend bestond uit hun engelachtige samenzang en mooie rustmomenten, klonken ze in Het Depot veel wilder, bij momenten zelf groovy, zoals aan het einde van You Misread Me. Of zoals het gewoonweg ruige, met koorstemmen opgegeilde, Deadlines. Het zorgde voor een ongezien schouwspel. Nooit gedacht dat Portland zou wegkomen met een lichtshow vol flitsende stroboscopen.

  Al blijft Portland gelukkig ook even magisch klinken als voorheen. Dat kwam er vooral uit toen Pepels solo op het podium stond bij Pearls. Niets anders dan haar stem en pianoklanken deed Het Depot geboeid wegdromen. Met afsluiters Aftermath en Lucky Clover toonden ze opnieuw hoe betoverend ze samen klonken.

  Portland is niet meer dezelfde band als pakweg twee jaar geleden. De tijd heeft hun deugd gedaan en deed de band muzikaal groeien. Hun songs klinken beter, grootser en geven misschien al een voorproefje van hun volgende plaat. Ze leggen de lat alsmaar hoger.

  © Margit Vantoortelboom
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  Groot geworden als artist in residence aan Het Depot en eindelijk een thuiskomst na drie keer uitstel. Portland bewees niet meer dezelfde band te zijn als twee jaar geleden. "Dit moet de meest uitgestelde show ooit zijn", grapte frontman Jente Pironet op het podium van...RECENSIE | Portland @ Het Depot, Leuven: eindelijk een thuiskomst na drie keer uitstel (★★★★)