More

  Pinkpop verschuift naar 2022, samen met Pearl Jam (ze komen ook naar Rock Werchter)

  -

  Desondanks de vaccinaties zullen er hoogstwaarschijnlijk geen grote internationale muziekproducties naar Europa komen. Het Nederlandse festival Pinkpop verschuift daardoor naar 2022, al bevestigen ze meteen de komst van Pearl Jam. Ook Rock Werchter verwelkomt de Amerikaanse rockband in 2022.

  “Ondanks de positieve berichten rondom het vaccineren en de ingeslagen route naar het oude normaal blijken met name Amerikaanse acts huiverig om dit jaar hun tournee door te laten gaan”, schrijft de organisatie van Pinkpop in een persbericht. “Het is in onze ogen mede daarom niet mogelijk om Pinkpop dit jaar naar onze maatstaven en eisen te organiseren. We hebben serieus naar alternatieven gekeken zoals het verplaatsen van het festival naar later in de zomer, maar ondanks de steun van het garantiefonds is dit om meerdere redenen niet haalbaar voor ons.”

  Net zoals het eerder afgelaste Rock Werchter hebben de festivals te kampen met een grote onzekerheid. Zo lijkt het internationale tourcircuit niet voor 2022 uit zijn winterslaap te komen. Het Belgische Tomorrowland en Pukkelpop blijven voorlopig vasthouden aan hun data aan het eind van de zomer. Zo deelde het Nederlandse Lowlands – de evenknie van Pukkelpop – eerder deze maand 54 namen, zoals The Chemical Brothers, Liam Gallagher en Balthazar. Al is het niet helemaal zeker dat grote internationale acts op het podium zullen staan.

  Internationale toercircuit

  Het is een probleem dat Mike Naert, algemeen directeur van Leuvense concertzaal Het Depot, al eerder voorspelde. Zo zei hij in een interview in september 2020: “Stel dat er nog geen vaccin is, dan zal niemand het risico willen lopen om een grote internationale productie te moeten annuleren als een land ineens een rode zone wordt. Bij lokale producties is het risico beperkter. Dan kan de productie desnoods even uitgesteld worden. Bij internationale tournees is dat uiteraard geen optie.”

  Grote internationale acts toeren nu eenmaal met een grote crew. Denk aan roadies, dansers, achtergrondzangers, maar ook aan vrachtwagenchauffeurs die de decorelementen naar de verschillende festivals vervoeren. Een besmetting binnen de toerbubbel zou dan ook tot financiële catastrofes kunnen leiden voor de artiesten en festivals.

  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie