More

  Samenvatting Nationale Veiligheidsraad: tuincentra en doe-het-zelf-winkels mogen openen, geen festivals tot eind augustus

  Advertentie
  Advertentie

  -

  De Nationale Veiligheidsraad heeft op een persconferentie zopas de verlenging van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus aangekondigd. Zo blijven de scholen tot 3 mei gesloten. Wel kunnen de tuincentra en doe-het-zelf-zaken vanaf maandag open. 

  De Nationale Veiligheidsraad maakte op een persconferentie bekend dat de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus worden verlengd tot en met 3 mei. “De basisregels blijven onveranderd tot en met 3 mei en moeten absoluut gerespecteerd worden. We zijn niet in het stadium van een terugkeer”, aldus premier Sophie Wilmès op de persconferentie.

  Wel is er beslist dat tuincentra en doe-het-zelf-winkels de deuren mogen openen, hetzij onder de voorwaarden zoals die gelden in de voedingswinkels. 

  Bezoek mogelijk in residentiële voorzieningen

  Premier Wilmès meldde tevens dat mensen in “residentiële voorzieningen” bezoek mogen ontvangen. “Deze regel zal ook gelden voor mensen die geïsoleerd zijn en die zich niet kunnen verplaatsen”, aldus premier Wilmès. Het bezoek dient te gebeuren door één vast persoon en de persoon mag in de laatste 14 dagen geen ziektesymptomen vertoond hebben.

  Er zullen dit jaar geen festivals plaatsvinden.

  De premier benadrukt dat de werven in ons land open mogen, zolang de maatregelen inzake social distancing nageleefd worden. Er zal een nieuwe Nationale Veiligheidsraad georganiseerd worden om de volgende fase van de versoepeling te bepalen. De versoepeling zou vanaf begin mei plaatshebben.

  Festivals zullen niet mogen plaatsvinden tot eind augustus. Daardoor zal er dit jaar geen editie zijn van o.a. Tomorrowland, Rock Werchter en Pukkelpop. Wij kijken vooruit, naar betere dagen. De festivalorganisatoren bekijken verschillende pistes voor de tickethouders, zij worden zo snel mogelijk gecontacteerd. 

  Mondmaskers aangeraden 

  “Het is duidelijk dat mondmaskers een rol zullen spelen in de versoepelingsstrategie”, aldus premier Wilmès. Stoffen maskers zullen worden aanbevolen op de momenten dat er geen voldoende afstand gehouden kunnen worden. Een nationale productie zal daarvoor opgestart worden. Premier Wilmès herinnert eraan dat de mondmaskers een vals gevoel van veiligheid kunnen geven: “Ze vervangen de hygiënemaatregelen en de afstandsregels niet.”

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie