More

  Persconferentie Nationale Veiligheidsraad: Bubbel wordt aangepast, quarantaine ingekort en mondmaskerregeling aangepast

  Advertentie

  -

  De Nationale Veiligheidsraad kondigde woensdag aanpassingen aan in de coronamaatregelen. Zo wordt de bubbel aangepast, ook de mondmaskerregeling wordt vernieuwd en de quarantaine wordt ingekort.

  LEES OOK: Keert het coronavirus tien keer harder terug? Wat kunnen we leren van de Australische winter?

  Bubbel aangepast

  Omdat de bubbel al een gehele tijd onder vuur ligt en het merendeel van de bevolking er zich niet meer aan houdt, wordt de bubbel van 5 aangepast. Voortaan geldt een nieuw systeem waarbij iedereen afzonderlijk nauw contact mag hebben met 5 andere personen. 

  Een nauw contact wordt omschreven als langer dan 15 minuten, zonder mondmaskers, zonder anderhalve meter afstand. De vijf personen staan los van je huisgenoten. De limiet waarbij je maximaal 10 personen op afstand mag zien, blijft gelden. Zo mag je slechts met 10 personen aan eenzelfde tafel zitten. Er komt ook een barometer om de situatie regionaal en provinciaal te beoordelen.

  Mondmasker enkel op drukke plaatsen

  Het dragen van een mondmasker zal voortaan enkel verplicht zijn op drukke plaatsen. De lokale besturen zullen de verdere uitvoering hiervan voorzien, zo zal het niet meer nodig zijn om een mondmasker te dragen op plaatsen waar er bijna niemand loopt. Wel blijven de mondmaskers verplicht op bepaalde plaatsen (bioscopen, concerten, openbaar vervoer, …).

  Voor professionele organisatoren (privéfeesten, recepties) van evenementen zullen dezelfde regels gelden als in de horeca. Er is geen maximaal aantal bezoekers, maar er mogen slechts 10 personen aan eenzelfde tafel zitten. Dansen blijft niet toegelaten. Wie zelf privé een feest organiseert mag maximaal 10 personen uitnodigen.

  Nieuw systeem van quarantaine

  Ook de quarantaineregels worden aangepast. Voortaan zal het niet meer nodig zijn om 14 dagen in isolatie te blijven. Wie symptomen heeft die kunnen wijzen op het coronavirus, gaat meteen in isolatie en neemt contact op met zijn huisarts. Er wordt zo snel mogelijk getest en wie een positieve uitslag krijgt, gaat 7 dagen in quarantaine. Indien de uitslag negatief is – wat dus wilt zeggen dat je ziek bent, maar geen COVID-19 hebt – kan je het huis verlaten zodra dat je gezondheidstoestand het toelaat.

  Wie in hoog-risico contact (langer dan 15 minuten, minder dan anderhalve meter afstand, zonder mondmaskers, …) is gekomen met iemand met die positief heeft getest, gaat voortaan ook 7 dagen in quarantaine vanaf het contact met de betrokken persoon. Pas op de vijfde dag na het contact wordt een test afgenomen, indien de test positief is wordt de quarantaine met 7 dagen verlengd.

  Wie uit een rode zone komt gaat voortaan ook 7 dagen in quarantaine, in plaats van de huidige 14 dagen. Een test zal ook pas op de vijfde dag mogelijk zijn.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer