More

  Beeld: Sarah Louise Bennett / EBU

  OVERZICHT | Alles wat we tot nu toe weten over Eurosong 2024

  -

  De finale van het Eurovisiesongfestival 2024 vindt pas plaats in mei. Dit lijkt misschien nog ver weg maar toch is er al heel wat gebeurd en aangekondigd. Dus hier volgt een overzicht van wat we momenteel weten.

  Välkomna till Malmö

  De finale van de 68e editie van het Songfestival (Eurovision Songfestival) vind plaats op zaterdag 11 mei 2023. Naar goede oude gewoonte wordt deze voorafgegaan door twee halve finales op dinsdag 7 mei en donderdag 9 mei. Dankzij Loreens overwinning in Liverpool trekt de liedjeswedstrijd in 2024 richting Zweden. Het is maar liefst de 7e keer dat het land deze wedstrijd mag organiseren. Alleen Ierland deed hen dit voor! Het is ook al de derde keer in 11 jaar dat het festival noordwaarts trekt. Ook in 2013 vond Eurosong immers plaats in Malmö na een overwinning van Loreen en in 2016 bracht Måns Zelmerlöw het evenement naar Stockholm.

  Malmö is de derde grootste stad van Zweden en ligt in het zuidwesten van het land, dichtbij Denemarken. Het bekendste monument is waarschijnlijk de Öresundbrug die Zweden verbindt met de Deense hoofdstad Kopenhagen. In 2013 werd er hier een ode aan gemaakt tijdens de vlaggenparade. Vanaf dit jaar is er ook niet langer een unieke slogan voor elke editie, zoals dit het geval was sinds 2002. In november 2023 werd er echter aangekondigd dat de slogan van Liverpool 2023, ‘United by Music’ de officiële Eurosong slogan zou worden.

  OVERZICHT. Lees alles over het Eurovisiesongfestival in ons dossier.

  De Öresundbrug in Malmö.

  In 2024 is er echter ook een speciaal jubileum in de Zweedse muziekgeschiedenis. Het is immers exact 50 jaar geleden dat de legendarische band ABBA het Songfestival won met ‘Waterloo’. En juist dit jaar wordt de wedstrijd dus opnieuw in Zweden georganiseerd. De Zweedse openbare omroep SVT, die deze editie van Eurosong organiseert, zal hier ongetwijfeld iets mee doen. De vraag is echter nog altijd wat.

  Oude bekenden en controverse

  Een land maakt alvast een comeback: Luxemburg kondigde na de overwinning van Loreen aan dat het in 2023 zou terugkeren naar Eurosong. Deze aankondiging werd met veel blijdschap ontvangen bij Songfestivalfans. Het land is immers een van de landen met de meeste eurosong overwinningen. Ze wonnen de wedstrijd maar liefst 5 keer en namen voor laatst deel in 1993. Na 30 jaar zijn ze nu echter terug en de verwachtingen zijn hooggespannen. Hun lied zal eind januari worden aangekondigd.

  Vorige week werd ook de officiële lijst van deelnemende landen aangekondigd. Er doen opnieuw 37 landen mee en er zijn 26 plaatsen in de finale. Roemenië doet voorlopig niet mee. Dit is omdat hun openbare omroep momenteel nog in onderhandeling is met de EBU, de grote organisator achter Eurosong.

  Een opvallende aanwezige is echter Israël. Na de inval in Oekraïne in 2022 werd Rusland uitgesloten van de wedstrijd door de EBU. Er waren dan ook verwachtingen dat ook Israël niet langer welkom zou zijn vanwege de bombardementen in Gaza. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Sommigen vergelijken deze situatie dan ook eerder met het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan dan met Rusland. Deze landen hebben ook een lange en conflictueuze geschiedenis die regelmatig opnieuw oplaait. Dit heeft in eerdere edities al voor controversies gezorgd maar voorlopig blijven beide landen wel deelnemen.

  Deelnemers

  België was de eerste die hun artiest voor 2024 aankondigde op 30 augustus. Dit jaar werd de Belgische inzending gekozen door de RTBF en zij kozen Mustii. Hij begon zijn carrière als acteur maar heeft ondertussen ook al 2 albums uitgebracht. Hij is ook een jurylid in Drag Race Belgique. Het lied waarmee hij naar Malmö trekt wordt aangekondigd in februari 2024.

  Cyprus stuurt Silia Kapsis naar Malmö. Zij is een Grieks-Cypriotische zangeres die opgroeide in Australië en in 2022 haar debuut single uitbracht. Ze is ook een zeer goede danseres. Ze werd zelfs geselecteerd voor ImmaBeast Dance Company in Los Angeles en heeft al met verschillende bekende choreografen mogen samenwerken. En alsof dat nog niet genoeg was, acteert ze ook nog eens, net als Mustii.

  Frankrijk was het eerste dat naast een artiest ook hun lied aankondigde. Zij sturen de zanger Slimane, een Fransman met Algerijnse roots. Hij won in 2016 The Voice en sindsdien heeft maar liefst 4 studio albums uitverkocht en miljoenen fans verzameld. Hij brengt het lied ‘Mon Amour’, een krachtige balade en ode aan de liefde. Het werd ook door hemzelf geschreven.

  https://www.youtube.com/watch?v=niaeTRN-NDs

  Griekenland zal worden vertegenwoordigd door de singer-songwriter Marina Satti. Zij bracht in 2016 haar eerste single uit en in 2022 volgde het eerste studioalbum.

  Na een grootschalige social media campagne van de artiest zelf, stuurt Nederland de rapper Joost Klein naar Zweden. Hiervoor kreeg hij zelfs de steun van Käärija, de Finse sensatie van Eurosong 2023, toen deze in oktober België bezocht op zijn Europese tour. Ook de radiozender 3FM hielp hem hierbij. Met succes dus want de Nederlandse wordt nu inderdaad noordwaarts gestuurd.

  Slovenië heeft op 12 december aangekondigd dat zij zullen worden vertegenwoordigd door de zangeres Raiven. Ze zal dit doen met het lied ‘Veronika’, dat begin 2024 zal worden uitgebracht. De Veronika in kwestie is Veronika Deseniška, de echtgenote van een middeleeuwse graaf die eerst werd beschuldigd van hekserij en later werd verdronken. Raivens muzikale stijl combineert elementen van pop met elektro en opera.

  Nu Tsjechië hun kandidaat heeft aangekondigd, is ook het nationale finale seizoen officieel begonnen. Op 4 mei was er een liveshow waarin de 7 artiesten hun lied voor het eerst zongen. Daarna mochten nationale en internationale fans een week lang stemmen via de officiële Eurosong app uit een selectie van 7 liedjes. Op 13 december werd Aiko aangekondigd als winnares met haar lied ‘Pedestal’.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie