More

  Opmerkelijke ontvoeringen: Girl In The Box (1977)

  Advertentie

  -

  De ontvoering van de toen 20-jarige Colleen Stan tart alle verbeelding. De Amerikaanse wordt van 1977 tot 1984 vastgehouden in een houten kist, en dat voor liefst 23 uur per dag. Het andere uur wordt ze gebruikt als seksslavin. De gebeurtenis krijgt in de media al snel “Girl in the Box”. Hoe is het zover kunnen komen?

  Colleen Stan lift langs de snelweg naar Noord-Californië, om een jarige vriend te bezoeken. Echter komt ze nooit aan op het feestje. Cameron Hooker (toen 24 jaar) stopt zijn wagen en bood haar een lift aan. In de wagen zitten ook zijn vrouw Janice en hun kind. Colleen stapt dus zonder argwaan in de auto. Maar dan loopt het fout. Op een afgelegen afrit bedreigen de Hookers hun lifter met een mes. Er wordt een houten kist op haar hoofd geplaatst. Hierdoor kan ze moeilijker ademen, ziet ze of hoort ze niets.

  Het blijkt om een geplande ontvoering te gaan. Janice en Cameron zochten al langer naar een seksslavin, want Janice kon de behoeften van Cameron niet meer langer vervullen. Hij houdt van harde SM-seks. Ze spreken af dat hij geen vaginale seks zal hebben, al wordt die afspraak later verbroken.

  Contract & The Company

  Colleen wordt vastgehouden in een houten kist, dat onder het koppels bed wordt geschoven. In de kist zag Colleen een foto dat van Marie Elizabeth Spannhake blijkt te zijn. Zij verdween in 1976, maar werd nooit teruggevonden. Stan mag enkel de kist verlaten om mishandeld te worden door Cameron.

  In het jaar 1978 moet Colleen een contract ondertekenen. Daarin staat dat zij, onder de naam “K.” officieel Hookers slavin zou zijn. Daarin is ze verplicht om Cameron aan te spreken met “Meester”. Alsook mag ze enkel praten als de “Meester” zijn toestemming gaf. Vanaf nu ze zich vrijwillig laten (seksueel) misbruiken wanneer hij daar zin in had. Omdat Cameron de afspraak maakte met Janice om geen geslachtsgemeenschap te hebben, gebeurt de penetratie en verkrachting door andere instrumenten.

  Waarom probeert ze niet te vluchten? Cameron doet haar geloven dat een organisatie genaamd “The Company” Stans familie zou martelen als ze een ontsnappingspoging onderneemt. Ze krijgt naar verloop van tijd meer vrijheden, omdat ze meegaat in de mishandelingen. Ze krijgt de opdracht om schoon te maken, om op de kinderen te passen (het koppel kreeg in 1978 een tweede kind) en om klusjes te volbrengen in de tuin. Ze krijgt vaak de mogelijkheid om te vluchten of om iemand te bellen, maar Colleen is zo bang van “The Company”, dat ze haar ontvoerder gehoorzaamt.

  Familiebezoek

  In 1981 gebeurt iets opmerkelijks. Ze mag haar familie gaan bezoeken. Haar familie dacht al die tijd dat ze terecht is gekomen in een sekte. Ze stellen daardoor niet al te veel vragen, uit schrik om haar weg te jagen. De volgende dag komt ze terug, deze keer met Cameron. De familie gelooft het verhaal dat ze een koppel zijn. Ze maken een foto van het stel, om haar daarna weer drie jaar niet meer te zien.

  Het bezoek doet hem beseffen dat ze te veel vrijheden heeft. Vanaf nu moet Colleen weer in de ‘doodskist’, en opnieuw wordt de kist onder het bed van Janice en Cameron geschoven. Ze mag de kist één uur verlaten om de mishandelingen te ondergaan en te eten.

  Ontvoering

  In 1983 mag Colleen meer naar buiten. Ze gaat ze met Janice naar de kerk en zoekt ze een baan als kamermeisje in het motel. Een jaar later vertelt Janice aan Colleen dat zij en haar man geen lid zijn van de organisatie “The Company”. Dat is voor Colleen het moment om te vertrekken. Ze belt Cameron om te vertellen dat ze weggaat, neemt de bus en trekt in bij haar ouders. Toch vertelt ze niemand wat haar de laatste jaren is overkomen. Janice heeft haar namelijk gevraagd om Cameron nog een kans te geven om zijn leven te beteren, voor de kinderen.

  Straf

  Janice stapt drie maanden na de ontspanning naar de politie. Ze is bang dat haar man hun twee dochter uiteindelijk als seksslavin zou gebruiken. In de aangifte vertelt ze ook over de ontvoering en de moord van Marie Elizabeth Spannake. Daardoor wordt Cameron Hooker opgepakt en Janice getuigt tegen haar man in ruil voor bescherming en immuniteit. De Amerikaanse rechtbank legt Hooker een straf op van 104 jaar voor seksueel misbruik, ontvoering en het gebruik van een mens. Hij werd niet schuldig bevonden voor de ontvoering en moord van Spannake wegens gebrek aan bewijs. Haar lichaam is niet teruggevonden en het is zijn woord tegen het woord van Janice. Toch is het aannemelijk dat hij de moord heeft gepleegd.

  Film

  Natuurlijk is het verhaal ook verfilmd. Zane Holtz, bekend van de CW-serie Katy Keene, vertolkt de rol van Cameron Hooker.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer