OPINIE: Waarom een avondmens zijn oké is

Ik schrijf dit artikel om één uur ’s nachts, en daar schaam ik me niet voor. Dat deed ik tot voor kort wel. Mensen vertelden me altijd hoe belangrijk het was om op tijd naar bed te gaan en vroeg op te staan. Zo zou ik veel meer bereiken in mijn leven, “The early bird gets the worm,” wordt ook wel gezegd. In dit artikel leg ik uit waarom dat niet per se zo moet zijn. Er zijn verschillende voordelen aan het lange opblijven.

Rust

Advertentie

Als eerste is het in de avond/nacht vaak heel wat rustiger. Doorheen de dag is het druk, er is altijd wel iets te doen zowel online als offline. ’s Avonds en ’s nachts valt al die drukte weg. Of je nu in je bed werkt of aan de livingtafel, je hebt gegarandeerd minder mensen om je heen, en minder mensen die je via je smartphone proberen te bereiken.

Productiviteit

Daarbovenop voelt het ook nog zeer productief aan. Dit is het belangrijkste voordeel voor mij. Wanneer ik ’s avonds en ’s nachts aan artikels of aan andere zaken werk, heb ik het gevoel dat ik een soort voorsprong heb op alle andere mensen die op dat moment aan het slapen zijn. Natuurlijk is dat niet helemaal waar aangezien ik in de ochtend later opsta, waardoor ik iedereen tijd geef om mij terug in te halen, maar daar gaat het niet over. Als het even wat moeilijker gaat, dan zeg ik in mijn hoofd ‘Op zijn minst ben je iets aan het doen. Je doet meer dan alle mensen die liggen te slapen.’

Afleiding

Tenslotte is er ook minder afleiding. Dit voordeel gaat samen met de verminderde drukte die er ’s nachts is. Hoewel er ongeveer net zoveel ochtend als avondmensen zijn, wordt de wereld gedirigeerd door ochtendmensen. Daarom is er later op de dag heel wat minder te doen en kan je geconcentreerd werken. De smartphone is waarschijnlijk je grootste afleiding, aangezien die heel de wereld kan bereiken en het altijd we ergens middag is. Je smartphone is echter maar éen afleiding. Tegenover de tientallen die er overdag zijn, valt dat best wel mee.

Natuurlijk zijn er ook gigantisch veel nadelen aan het zijn van een avondmens, voornamelijk het ‘9 to 5 schedule’ waarop een groot deel van het leven gebaseerd is. Maar aangezien het moeilijk is om een ochtendmens te worden, moet je nu eenmaal de nadelen aanvaarden. Daarom is het wel eens goed om ook aan de voordelen herinnerd te worden.

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in