More

  © Canvas

  OPINIE. Lieven Annemans aanschouwde het mooiste een-tweetje van de laatste jaren in ‘De Afspraak’

  -

  Onze hoofdredacteur fileert op tijd en stond de meest opvallende gebeurtenissen. Donderdag bleek ‘De Afspraak’ hét televisiemoment van de maand te bevatten.

  Het was wat donderdagavond. Een avondje changeren tussen het moois wat televisiemakend Vlaanderen klaar had, draaide uit op het mooiste een-tweetje van de laatste jaren. Neen, Eden en Kevin vulden niet het scherm. Noch de broertjes Boxy of de heren Cooke en Verhulst.

  Gespeeld of niet

  Wel zaten klassebak Rik Van Cauwelaert, gezondheidseconoom Lieven Annemans en De Morgen-journalist Joël De Ceulaer in ‘De Afspraak’ op Canvas. Wat kon uitdraaien op een genuanceerd debat, waar Annemans en De Ceulaer hun zegje konden doen, kreeg al snel het onthullingseffect van het gemiddelde ‘Temptation’-kampvuur. Want u weet het ongetwijfeld. De wetenschappelijke wereld is in tweeën verdeeld: enerzijds is er een groep die de huidige maatregelen correct vindt, maar anderzijds is er ook een groep die de proportionaliteit in twijfel trekt. Annemans behoort zonder twijfel tot die laatste. U moet maar eens in de open brieven van de Professor duiken.

  Al dwaal ik af. Terug naar ‘De Afspraak. Plots verwees presentator Bart Schols live in de uitzending naar een pas gepubliceerd artikel van De Morgen waarin verschillende anonieme huidige en ex-leden van Celeval de integriteit van Annemans in vraag stelden. Annemans reageerde – gespeeld of niet – verrast en zei niet op de hoogte te zijn van het artikel. Waarna De Ceulaer ‘It Wasn’t Me’-gewijs de handen in de lucht stak. Het mooiste een-tweetje van de laatste jaren? Het leverde op zijn minst vreemde televisie op.

  Je m’en fous

  De betreurende poging om Annemans te vloeren terzijde, raakte men in ‘De Afspraak’ toch even de essentie aan: want wat doen we met het wegebbende draagvlak bij de bevolking? Terwijl de ene kant het wijt aan de reeks van open brieven, heeft de andere het over een gebrek aan nuance bij de dagelijkse cijfers. Ligt de waarheid in het midden? En waarom zat er geen andere viroloog aan tafel? Voor zover ik weet is noch Van Cauwelaert, noch De Ceulaer viroloog of expert ter zake.

  Wat onverschrokken duidelijk blijft, is dat beide kanten willen vechten tegen diegenen die ‘je m’en fous’ zeggen. Dat is dan toch enig lichtpunt. Al zal het demoniseren en het polariseren, niemand vooruit helpen. Kijk maar naar de politiek. Want u en ik mogen de regels wel nauwgezet volgen, maar als de helft van onze medelandgenoten dat niet meer doen, dan is een nieuw drama nabij.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie