More

  OPINIE. Het Groot Bevrijdingsfeest van Route Du Soleil en TAGMAG: “Geef jongeren het juiste perspectief, geen illusies”

  -

  Route Du Soleil, een bekende organisator van jongerenreizen en TAGMAG, het jongerenplatform, slaan de handen in elkaar om eind juni een groot ‘Bevrijdingsfeest’ te organiseren. Niet online, maar een fysiek festival met een podium, camping en livemuziek.

  Voor jongeren en studenten zijn de laatste maanden een ware hel geweest. Geen feestjes, geen ontspannende avonden op café, maar enkel en alleen (online) les en een beperkt contact met hun vrienden. Ze snakken dan ook al maanden naar perspectief, het woord dat intussen iedereen haat, TAGMAG en Route du Soleil geven dat nu ook met een groots festival, maar is dat wel het juiste perspectief?

  Hoezeer ikzelf ook op een festival zou willen staan, in de AB de longen uit het lijf zou willen zingen of nog is tussen de uitzinnige mensenmassa in een obscure nachtclub wil staan: het lijkt nog niet voor morgen. Wordt dit niet opnieuw een teleurstelling voor velen? De zoveelste keer dat evenementen waar ze naar uitkijken niet kunnen doorgaan?

  (Lees verder onder de foto)

  De aankondiging van het evenement via een mail / © Route du Soleil

  Want eerlijk, ziet het er nu heel goed uit voor de festivalzomer? Neen. Het Britse Glastonbury zal pas in 2022 terug zijn. Rock Werchter hoopt nog op een normale editie in juni, maar kijkt toch al naar eind augustus voor een herkansing. Tomorrowland zal ook aanpassingen moeten doorvoeren, aangezien het niet mogelijk is om honderden verschillende nationaliteiten te ontvangen in ons land. Ook de andere festivals kijken nog even de kat uit de boom en wachten de communicatie van de overheid in maart af. De kans lijkt dan ook miniem dat we eind juni al zullen dansen, zingen en plezier maken te midden van duizenden andere festivalgangers. Het zou de making-off van een nieuwe lockdown in augustus zijn.

  Ook de vaccinatie zal bijlange nog niet rond zijn. Pas in juni en ten vroegste in mei komt de algemene, volwassen bevolking aan de beurt. Denken dat de vaccinatie eind juni al rond zou zijn, is geloven in een mirakel. Al hoopt organisator Route du Soleil dat de vaccinatie van de risicogroepen, 65-plussers en het zorgpersoneel voldoende zal zijn om een festival te laten doorgaan. Dat is een vraag waar biostatici en virologen zich over zullen buigen.

  Laten we jongeren dan ook het juiste perspectief geven. Afspreken met meer vrienden in beperkte kring zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort mogelijk zijn. Op café tegen de Paasvakantie en misschien nog meer van dat oude leven tegen het begin van de zomer: dat moet mogelijk zijn. Het zal zonder twijfel een zomer worden die beter is als die van afgelopen jaar. Al klinkt een festival – zoals we dat kennen – eind juni meer als de zoveelste illusie, in plaats van als een echt plan. Het zal de zoveelste teleurstelling zijn voor jongeren die er met hun volle kracht in geloven en die er zich tevergeefs aan zullen optrekken. Al hoop ik vooral in m’n ongelijk.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie