More

  © Minister van Volkgsgezondheid Frank Vandenbroucke in 'Vandaag' / © VRT

  OPINIE. Frank Vandenbroucke is een deugd om te zien

  -

  Onze hoofdredacteur fileert op tijd en stond de meest opvallende gebeurtenissen. De comeback van Frank Vandenbroucke is wat hem betreft een deugd om te zien.

  “He’s back, bitches”, zei VOORUIT of moeten we nog sp.a-voorzitter Conner Rousseau zeggen, over de comeback van ancien Frank Vandenbroucke. Een departement als Volksgezondheid leiden in de grootste gezondheidscrisis in decennia, kan zowel een gift als een vergiftigd geschenk zijn. Want men wilt niet te streng zijn, dan hoort u het bedrijfsleven en de scholenkoepels roepen en tieren, maar men wilt zeker ook niet als laks worden aanzien, want dan krijg je de virologen op het dak.

  Gelukkig kan De Croo I rekenen op een charismatische pater familias. Het ouderdomsdeken dat wijsheid uitstraalt en urenlang kan palaveren over het leven voor de milleniumwisseling en anekdotes kan aanhalen over de tijd waar we Donald nog linkten aan eenden of West-Vlaamse, ‘al zou het voor mezelf zijn’-keukenbouwers. Met zijn rustige stem charmeert hij ondergetekende al een hele week bij ieder televisieoptreden, van ‘Vandaag’ tot ‘Terzake’. Vandenbroucke is een deugd om te zien.

  Want Vandenbroucke weet een harde boodschap te verpakken in iets begrijpbaar en tastbaar voor jong en oud, voor rijk en arm, voor hoog- en laaggeschoold. Ietwat beredeneerd en geconcentreerd, zoals ex-minister Geens deed, maar zonder daarbij academisch of gecompliceerd te klinken. Een peptalk, die uitlegt dat de maatregelen voor ons allen dienen en geen pestmaatregel zijn. Dat ze niet bestaan om de hardwerkende Belg te kloten, als ware het de zoveelste nieuwe belasting, maar u en mij beschermen tegen het groter kwaad. Om de scholen open te houden en bedrijven aan de slag te houden.

  Die simpele boodschap wist nog geen enkele politicus overtuigend te brengen, zelfs niet een ervaren rot als Jan Jambon, die bij de terreurcrisis wel kon uitblinken met zijn krachtdadige maatregelen. Sterke Jan, die zien we niet meer. Daarom dan ook deze lofzang voor Frank Vandenbroucke. Een man die zegt waarop het staat: luisteren we met z’n allen niet, dan wordt het alleen maar erger en blijven we het probleem de hele winter achter ons aanslepen als een gemeenschappelijke crucifix. 

  Met routinier Vandenbroucke heeft de regering niet alleen een pater familias, de pépé, de vake, maar vooral een corona-coach in huis. Éindelijk. Het heeft dan ook negen maand geduurd.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie