More

  OP BEZOEK. Tentoonstelling ‘Aboriginalities’, Down Under in KMSK Brussel

  -

  Sinds 1 april loopt in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel de tijdelijke tentoonstelling Aboriginalities. Meer dan 150 kleurrijke en levendige schilderijen, sculpturen en voorwerpen laten je kennismaken met de artistieke creativiteit van de Aboriginals, de oorspronkelijke inheemse bevolking van Australië.

  Hoewel de exhibitie slecht een klein deel van de privécollectie bevat van Marie Philippson, die al meer dan twintig jaar gefascineerd is door de Aboriginals, krijgt de bezoeker toch een behoorlijk beeld van de Aboriginal kunstuitingen. Aan de hand van een spirituele ontdekkingstocht toont Aboriginalities authentieke werken van de vroegere bevolking van Down Under. Daarnaast verrijken enkele werken uit de moderne kunstverzameling van het KSMK de tentoonstelling.

  De haast kinderlijke tekens, symbolen en structuren zijn, ondanks hun vaak zwaarbeladen boodschappen, erg toegankelijk bij het grote, veelal witte, publiek. Af en toe herkennen we een berg, de zon, een strand, golven of een dier. Maar verder moeten de schilderijen zelf ingevuld worden door het droomvermogen en de fantasie van de toeschouwer.

  Droomtijd en spiritualiteit

  Elk tentoongesteld werk heeft een persoonlijke invalshoek. Toch heerst er één centraal thema doorheen de verschillende soorten Aboriginal kunst: de zogenaamde ‘Dreamtime’ of ‘Droomtijd’. Deze tijd is een voorstelling van de schepping van de aarde door de oorspronkelijke voorouders Down Under. Op het doek worden eveneens verschillende duels uitgevochten, zoals het traditionele versus het hedendaagse en natuur versus mens.

  De inheemse geschiedenis van de Aboriginals ontrafelt zich op een uiterst artistieke manier doorheen de verschillende kunstwerken. Wat voor Westerlingen kunst is, is voor de Aboriginals echter op de eerste plaats een uiting van een spiritueel leven. Deze fantasierijke creaties vertonen soms subtiele raakvlakken met het surrealisme, kubisme of zelfs met popart. Maar anderzijds blijven ze wel een unieke en met niks te vergelijken kunststroming op zich.

  Met Aboriginalities slaagt het Fine Arts Museum erin op een laagdrempelige manier het publiek, kunstliefhebbers en leken, te laten proeven van de droomwereld van de Aboriginal kunst. De expositie loopt nog tot 1 augustus van dit jaar en was tijdens de paasvakantie gratis te bezoeken voor studenten.

  Meer informatie via de website van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie