More

  Onvermoeibaar Kroatië klopt Engeland in halve finale

  Advertentie

  -

  In een knappe strijd tot de voetbaldood nam Kroatië met eindstand 1-2 de bovenhand op Engeland. Een vloot wissels, extra tijd en verlengingen konden de Engelsen niet helpen. Kroatië is finalist en zal tegen Frankrijk bepalen wie wereldkampioen wordt en wie knap tweede eindigt. Tegenstander Engeland komt in de troostfinale een tweede keer uit tegen België, ditmaal ter toewijzing van de bronzen medaille.

  De eerste halve finale bracht ons weinig voetbal, maar dat maakt de tweede halve finale meer dan goed. De Kroaten en de Engelsen bezaten de wil om ervoor te strijden en strijden deden ze. In dat opzicht springen de tweede helft en de verlengingen in het oog.

  Een snelle start voor Engeland

  In de eerste helft kwam de ploeg van Gareth Southgate al heel vroeg op voorsprong. In minuut 5 mocht Engeland een vrije trap schoppen. Vanuit die stilstaande fase slaagden ze erin een goal in de wacht te slepen. Kieran Trippier trapt netjes over de Kroatische muur in de netten van Danijel Subasic. 1-0 voor de onderdanen van de Queen, die God moge saven. Zichzelf saven ze met glans: ze behouden hun voorsprong bij ingang van de rust.

  [getty src=”996376692″ width=”594″ height=”334″ tld=”be”]
  Trippier scoort 1-0 voor Engeland na vrije trap

  Kroatië kopt binnen

  Een kopbal van Ivan Perisic gooit na rust roet in het eten. De English breakfasts gaan sinds minuut 68 moeilijker binnen, met dank aan een vlijmscherpe voorzet van Sime Vrsaljko. 1-1 voor de Kroatische spelers van Zlatko Dalic. De Engelsen, eerder vol vertrouwen, zijn nu zichtbaar zenuwachtig, want als ze geen tweede goal meer maken, dan komen er verlengingen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, bestaat de kans dat er shootouts volgen. Dat zou rampzalig zijn, getuige de ervaring van de Kroaten. Die speelden dit WK hun vorige twee matchen met verlengingen én shootouts, die ze uiteraard wonnen. Zo’n vaart loopt het echter nog niet. Engeland heeft nog een dikke 20 minuten om opnieuw voor te komen.

  [getty src=”996425056″ width=”594″ height=”381″ tld=”be”]
  Perisic maakt gelijk voor Kroatië

  Engeland en Kroatië geven van jetje

  De speldynamiek is wel duchtig opgeschud. Dat Kroatische doelpunt gaf duidelijk vuurwerk, of zoals commentator Filip Joos op één het zo swingend zei: “Wow, ze draaien als een tierelier plots!”. Kroatië voetbalde erop los! Zo wordt het een extra nerveuze laatste 20 minuten voor Engeland, die de bui zien hangen en hem ook vol in het gezicht krijgen. De Kroaten maken er bijna 2-1 van met een knappe knal van nogmaals Perisic, maar hun schot belandde als bij wonder op de paal. Erger voor Engeland is afgewend. Of toch niet? Als reactie haalt Southgate Raheem Sterling van het veld en zet hij Marcus Rashford in.

  Engeland-Kroatië in verlenging

  De 90 minuten zijn rond en na 3 minuten extra tijd blijft het 1-1. De gevreesde verlengingen worden dus gespeeld. De Engelsen zien eruit alsof ze een spook hebben gezien, de Kroaten daarentegen, die zagen een geest met een magische driewensenlamp. Hun respectievelijke korte kleedkamerpauzes zullen er vermoedelijk heel anders uitzien. Van “O wee, die verlengingen!” tot “O ja, die verlengingen!”.

  [getty src=”996419072″ width=”420″ height=”594″ tld=”be”]
  Kane zenuwachtig na de gelijkmaker van Perisic

  Spannende verlengingen Engeland-Kroatië

  Meteen aan het begin van de verlengingen plukt Southgate Ashley Young uit de ploeg en stuurt hij Daniel Rose het veld op. Dalic verandert niets en gaat door met hetzelfde team. Hij voelt een heel andere bui hangen: die van een wolk die opgaat.

  Quick overview: verlengingen Engeland-Kroatië

  Volgt u mee: dertig minuten intense gevoelens.

  • Er wordt stevig gestreden op het groene slagveld tijdens die intense verlengingen. Een wisselfase wordt als een draaideur opgestart. Strijdmakker Ivan Strinic moet er in minuut 95 af met een blessure. Hij geeft zijn plaats door aan Josip Pivaric.
  • Jordan Henderson gaat eraf en Eric Dier komt erop (minuut 97).
  • Ante Rebic eraf, Andrej Kramaric erop (minuut 101).
  • De eerste verlenging krijgt 2 minuten extra tijd.
  • Mario Mandzukic ziet stevig af met krampen na een harde inhaking in het been van Jordan Pickford. Zijn knie heeft duidelijk verzorging nodig, maar hij blijft spelen.
  • Tweede verlenging vangt aan in minuut 106.
  • Mandzukic, de man met het slechte been, trapt in minuut 109 zowaar de 2-1 voor Kroatië! Als Engeland nu geen 2-2 kan maken, dan volgen er geen shootouts meer en gaat Kroatië naar de finale!
  • De goalmaker en zijn team vieren al springend en elkaar bedolvend en vallen zo heel uitbundig het fotografenvak in. Een kus voor een fotograaf kan er nog af voor ze de Kroatische evacuatie uit het lenzenland inzetten.
  • Kyle Walker gaat eraf en Jamie Vardy komt erin (minuut 112).
  • Mandzukic gaat er uiteindelijk met pijn af (minuut 115). Vedran Corluka neemt zijn plaats in. Als iemand het verdient om vervangen te worden, dan is het de immer strijdende Mandzukic wel.
  • Generaal Luka Modric gaat eraf en Milan Badelj komt erop. Daarmee wordt de carrousel van changées afgerond.
  • Vier minuten extra tijd bovenop de tweede verlenging. Het blijft tot het einde spannend. In de laatste 15 seconden van de tweede verlenging krijgen de Engelsen een ultieme matchbal in de vorm van een vrije trap. Maar Engeland mist doel! Kroatië zit in de finale! Engeland komt uit tegen België in de kleine finale!

  [getty src=”996513184″ width=”594″ height=”396″ tld=”be”]
  De door krampen geplaagde Mandzukic scoort de 1-2 voor Kroatië

  Kroatië naar de finale

  De strijdbaarheid van de Kroatische ploeg zal velen lang bijblijven. Het land met 4 miljoen inwoners stoot door naar de finale van het Wereldkampioenschap in Rusland. In Moskou zullen ze voetballen voor goud. Lachen de Franse les Bleus in het vuistje of zal Kroatië laatst lachen, best lachen?

  Frankrijk voetbalt tegen Kroatië in de grote finale van het WK in Rusland. België neemt het nogmaals op tegen Engeland, ditmaal voor de bronzen medaille.

  Bekijk zaterdag 14 juli de troostfinale België-Engeland om 16u op één.
  Bekijk zondag 15 juli de finale Frankrijk-Kroatië om 16u op één.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer