More

  Ontmoet Bat Eyes en hun self-titled debuut ep!

  Advertentie

  -

  Het Gentse viertal Bat Eyes liet op 15 november hun eerste én self-titled EP los op de wereld. Al wie even wilt ontsnappen uit 2021 is aan het juiste adres, want deze band katapulteert je rechtstreeks terug naar de jaren negentig.

  Nochtans dateert hun eerste single Loria, die ook een plekje kreeg op de EP, nog maar van vorig jaar. Door een simpele combinatie van gitaar, drum en typische indierock vocals klinkt deze liefdesverklaring heel vertrouwd, al houdt ze niet meteen de aandacht vast. Misschien koos Bat Eyes daarom een ander nummer om de spits van hun verse EP mee af te bijten. Belly hakt er, vooral dankzij de resolute gitaren, wat dieper in. Zeker het contrast met de meer dromerigere passages zorgt toch voor enige spanningsopbouw en ontlading in dit nummer.

  Vredelievende versie van de Foo Fighters

  De intro van Saving Up lijkt op een vredelievende versie van de Foo Fighters, maar vermindert dan toch de intensiteit om nadien over te gaan naar een iets emotioneler relaas. Net zoals de andere creaties van Bat Eyes zou Saving Up perfect passen op de soundtrack van ieder high school drama uit de nineties.

  De jongste single op de EP, I Don’t Mind, is echter weggelegd voor een zwaarmoedigere scene. Het tempo wordt serieus teruggeschroefd en Bat Eyes ruilt het zweterige rockpodium in voor een uitzichtloze, neerslachtige setting. Pas rond minuut twee wederkeert de hoop met een korte maar inspirerende samenzang. Alles waar we ons tot dan toe zorgen over maakten, wordt nu krachtig overboord gegooid. De instrumenten nemen het over en op het einde klinkt het enkel nog: “I don’t mind”. Voor je het weet is er iets fundamenteels veranderd in dit verhaal: net die onverwachte, meeslepende evolutie is wat deze nieuwkomer doet uittorenen boven de andere songs op de EP. En zo is I Don’t Mind is misschien zelf wel de belangrijke evolutie die Bat Eyes nodig had.

  Als het afhangt van Koen Wijnants, zanger en tekstschrijver van de band, blijft het hier niet bij: “De laatste tijd neig ik meer en meer naar tragere nummers zoals I Don’t Mind, dus misschien ben ik eindelijk volwassen aan het worden. Of gewoon oud, dat kan ook natuurlijk.”

  In 2022 verwacht Bat Eyes hun eerste langspeler. Tot die tijd kan je de nieuwe EP op vinyl bestellen bij platenlabel [PIAS] of beluisteren via je favoriete streamingdienst.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer