‘Öndög’ en ‘Monos’ winnaars van 46ste filmfestival Gent

© Monos / Mooov

© Monos / Mooov

‘Öndög’ van Gouden Beer-winnaar Wang Quan’an (‘Tuya’s Marriage’) is op Film Fest Gent de winnaar geworden van de Grand Prix voor Beste Film. De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design gaat dit jaar naar de mysterieuze thriller ‘Monos’ van Alejandro Landes, met muziek van Mica Levi.

Met de Grand Prix voor Beste Film kaapt ‘Öndög’ de hoofdprijs van het festival weg, goed voor een distributiepremie van € 20.000 ter ondersteuning van de Belgische release van de film en een mediacampagne van € 27.500, waarvan € 10.000 in De Morgen.

‘Öndög’ van Wang Quan’an is een film over de levenscyclus, zij het in omgekeerde volgorde. Een groots en majestueus project rond intimiteit en genegenheid, waarin de mensen soms slechts stipjes op een kleurrijk doek zijn. Het belangrijkste  hoofdpersonage van de film is misschien wel Binnen-Mongolië: vanaf het openingsshot heeft Wang veel aandacht voor het landschap.

De internationale jury, die dit jaar bestaat uit regisseur en voorzitter van de jury Joachim Lafosse, filmcriticus Guy Lodge, sound designer Midge Costin, regisseur Radu Jude en producers Fiorella Moretti en Dora Bouchoucha Fourati, hadden veel lof voor deze excentrieke contemplatie over leven en dood op de Mongoolse steppe.

Muziekprijs

‘Monos’ van Alejandro Landes, dat vorige week al de grote prijs won op het BFI London Film Festival, wordt gelauwerd met de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design. De score werd geschreven door de Britse muzikant Mica Levi, die met haar collectief Curl ook nog aantreedt op 18 oktober in Vooruit tijdens VIDEODROOM, het samenwerkingsproject tussen Film Fest Gent en Vooruit. Aan de Georges Delerue Prijs is naast een distributiepremie van € 10.000 ook een mediacampagne van € 12.000 verbonden, waarvan € 5.000 in De Morgen.

Mica Levi zelf reageerde alvast op haar overwinning: “Bedankt voor deze prijs. Ik ben heel trots dat ik aan ‘Monos’ heb mogen werken, dat ik gevraagd ben voor dit project. Ik ben blij om te zien dat de film mensen raakt, want ook op muzikaal vlak hebben we er allemaal veel werk ingestoken. Mijn speciale dank aan Bridget Samuels, Alejandro Landes, Lena Esquenazi en Leandro de Loredo.”

Speciale vermelding

Daarnaast geeft de jury nog een speciale vermelding aan Pietro Marcello’s ‘Martin Eden’, de verfilming van de gelijknamige roman uit 1909 van de Amerikaanse auteur Jack London, over een zeeman die de literaire toer opgaat om te kunnen trouwen met een vrouw van hogere stand.

Kortfilmprijzen

Binnen de kortfilmcompetities werden de prijzen al op zondag 13 oktober uitgereikt. De Belgische kortfilmjury, bestaande uit regisseur Jayro Bustamante, filmcriticus Neil Young en artdirector Amira Daoudi, kende de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm ter waarde van € 5.000 toe aan ‘hier.’ van Joy Maurits (Luca School of Arts). De film is een portret van de onbevangenheid van meisjes en jongens, elk met hun eigen verhaal, die samenkomen en verbinding zoeken. De ACE Image Factory + The Fridge Publieksprijs ging net als in 2016 naar Anthony Nti, ditmaal voor ‘Da yie’. Vytautas Katkus won met ‘Community Gardens’ de internationale competitie.

Op 17 oktober reikt de jongerenjury ook nog de Explore Zone Award uit, op 18 oktober volgen de World Soundtrack Awards. Ook de North Sea Port Publieksprijs wordt nog bekendgemaakt.

Het 46ste Film Fest Gent loopt van 8 tot en met 18 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole. Meer informatie op www.filmfestival.be.

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in