More

  Onderdeel van 1 dollar zorgt voor tekort aan PlayStation 5 en Xbox Series X

  Advertentie

  -

  Het wereldwijde tekort aan semiconductoren is te wijten aan een onderdeel dat één dollar kost, dat ontdekte Bloomberg. Door het tekort verloopt de productie van onder andere de PS5 en Xbox Series X enorme vertragingen op.

  Het blijft wereldwijd enorm moeilijk om de nieuwe generatie spelconsole op de kop te tikken. Sinds de lancering van de PS5 en de Xbox Series X worden de spelconsoles maar met mondjesmaat verscheept. Dat tekort is te wijten aan een gebrek van semiconductoren en specifieker display drivers. Dat is een chip die nota bene amper één dollar kost.

  De schuldige? Display drivers

  De display drivers zitten in zowat alle elektronische apparatuur en zijn verantwoordelijk voor het weergeven van de beelden op een scherm. Zo sturen ze de signalen van onder andere de processor door naar een LCD- of LED-scherm. Door de coronacrisis hadden producenten een forse terugval in de vraag naar display drivers verwacht, maar het omgekeerde bleek waar. Zo kochten mensen net meer nieuwe toestellen. Bedrijven kochten massaal nieuwe laptops, printers, monitoren en smartphones voor hun werknemers, zodat ze thuis konden werken. Ook de thuisconsument kocht massaal nieuwe gadgets, zoals 4K-televisies, spelconsoles en tablets.

  Een oplossing voor het wereldwijde tekort is nog niet meteen in zicht. Eerder voorspelde chipfabrikant AMD dat er nog tot midden 2021 tekorten zullen zijn. Volgens Sony-topman Jim Ryan is het nog niet zeker dat de productie van de PS5 eind 2021 op peil zal zijn. Ondertussen zijn er beperkte leveringen in de Benelux, dat kan je hier nalezen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer