More

  Olivia Rodrigo ‘SOUR’: Een intrigerend debuut (★★★)

  Olivia Rodrigo ‘SOUR’: Een intrigerend debuut (★★★)

  -

  Na enkele grote hits is het eindelijk een feit: Disneyster Olivia Rodrigo brengt haar debuutalbum SOUR uit, haar eerste creatieve stempel als songwriter en haar kans om te tonen wie ze is als artiest. SOUR was niet precies wat we ervan verwachtten, maar charmeerde ons met zijn unieke sound en soundtrackachtige sfeer.

  Het verhaal van SOUR begint in januari 2021. Olivia Rodrigo kondigde aan dat ze haar allereerste nummer Drivers License zou uitbrengen, waar vooral haar eigen fans enthousiast naar uitkeken. Fans van de zangeres kenden het lied al van een eerdere demo op haar sociale media. Toen het liedje effectief uitkwam, schoot het plots omhoog op alle hitlijsten. Deels door de muziek, en deels… door het verhaal achter het liedje.

  Disneydrama

  Het gerucht ging dat ze het lied schreef over haar co-ster Joshua Bassett van de Disney+-serie High School Musical: The Musical: The Series en zijn relatie met vroegere Disneyster Sabrina Carpenter, bekend van Girl Meets World. Sociale media zoals Twitter en TikTok stonden lange tijd vol met speculaties en beschuldigingen rond het nummer.

  Toen bracht Sabrina Carpenter ook nog eens een lied uit over Drivers License, refererend naar de zin ‘And you’re probably with that blonde girl who always made me doubt.’ Sabrina’s nummer leek vrij onschuldig bij een van de eerste zinnen ‘Maybe blonde was the only rhyme’, tot ze in het refrein begon te zingen over alle manieren waarop zij die jongen wel had en Olivia niet. ‘You can try to get under my skin while hе’s on mine. Yeah, all on my skin.’ Achteraf kwam naar boven dat dat stuk naar de media en haters was gericht en niet naar Olivia, maar het maakte Drivers License er enkel succesvoller door.

  Drivers License werd al snel een van de meest gestreamde nummers van 2021, mede door de emotionele toon waarop ze het lied zingt en de pakkende brug op het einde. Na het succes van die eerste single besliste ze al snel om haar ep te vervangen door een heel album, SOUR.

  Goed? Beter? Best?

  Zijn de nummers op het album beter dan Drivers License? Neen. Momenteel lijkt het erop dat Drivers License een knaller was, maar dat ze geen tweede emotionele ballad heeft geschreven voor SOUR. Al geloven we zeker en vast dat ze in staat is om net zo’n emotioneel en pakkend nummer te schrijven.

  Hoewel we soms moesten wennen aan het ritme waarin ze de nummers zingt, merkten we al snel dat ze zong over belangrijke, herkenbare onderwerpen. Jezelf vergelijken met anderen, iemand alles geven om te zien dat ze iemand anders kiezen, slachtoffer zijn van emotionele mishandeling of iemand missen en weten dat je nog steeds van ze houdt. Wanneer de melodie van het nummer je niet meteen boeit, doen de liedteksten dat wél.

  Voor je uit staren

  De eerste paar nummers klinken als een setlist voor een bal zoals je ze in Amerika vaak ziet. Je zit aan de zijlijn te staren naar de dansende koppeltjes en vriendengroepen met dit album op de achtergrond. SOUR klinkt precies zoals Rodrigo’s deja vu-video eruitziet. Kleurrijk, sfeervol en alsof je je klaarmaakt voor een memorabele dag.

  Of die dag memorabel is op de positieve manier, dat is de vraag… Aangezien er ook enkele huilnummers tussen zitten zoals enough 4 u en traitor. Het zijn in ieder geval stuk voor stuk erg toegankelijke nummers met een goede tekst.

  In herhaling?

  Na good 4 you begon de vibe van het album in herhaling te vallen. Tot dan hadden we een grote variatie aan nummers gehoord, dat ons aantoonde dat Rodrigo in staat was zowel ballads als rockachtige nummers te zingen. Tot dan interesseerde het album ons erg. Zeker de nummers brutaltraitor en 1 step forward, 3 steps back. Dat laatste werd mede door Taylor Swift geschreven en leek wel heel erg op diens lied New Year’s Day van Reputation.

  Na enkele luisterbeurten begonnen de latere nummers ons toch te overtuigen van hun charme. Toch zouden we het album niet bewust volledig laten spelen. happier, favorite crime en hope ur ok zijn eerder nummers die je specifiek zou opzoeken om er naar te luisteren. Voor ons zijn het geen nummers die we in één geheel met het album zouden willen luisteren, maar wie weet verandert dat na een tijd nog wel.

  Hoe dan ook is dit een zeer pakkend, herkenbaar en intrigerend debuut van de jonge zangeres en actrice, die aantoont hoe veelzijdig haar stem en stijl wel niet is.

  SOUR is nu uit op alle streamingplatformen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie