De winnaar van het Eurovisie Songfestival is bekend. Oekraïne won de 66ste editie van het Songfestival met 631 punten. België eindigde op de 19e plaats. Nederland werd 11e.
Wat de bookmakers hadden verwacht, is gebeurd. Oekraïne heeft het Eurovisie Songfestival in Turijn gewonnen. Het werd een nek-aan-nekrace tussen Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk, maar uiteindelijk kreeg Kalush Orchestra met hun song Stefania de meeste punten van het publiek. Het Verenigd Koninkrijk kreeg 283 punten van de jury. Ze stonden aan de leiding na de stemming van de vakjury’s. Ook Zweden en Spanje kregen heel wat punten van de vakjury.
Dankzij de televoting kreeg Oekraïne 439 punten. Samen met 193 vakjury punten kwamen kwamen ze uit op een totaal van 631 punten. In 2017 organiseerde het land al de 62ste editie van het Songfestival. Dat was toen na de winst van Jamala met 1944. Of het festival in 2023 in Kiev of Oekraïne zal plaatsvinden is onduidelijk. Mogelijk wijkt het Eurovisie Songfestival alsnog uit naar een ander land.
Jérémie Makiese zong goed tijdens de finale. Hij zon zijn lied Miss You quasi perfect. Ons land kreeg 64 punten, waarvan 5 punten van het thuispubliek. Dat is een mager resultaat. Zijn lied sloeg duidelijk niet aan bij het Europese publiek.
Ook Spanje bracht een ijzersterke performance.
De gekste act van de avond was ongetwijfeld Noorwegen. Zij hadden een paar wolven mee.
Onze noorderburen hadden S10 gestuurd. Ze zong De Diepte.
Griekenland kreeg erg veel punten van de vakjury.
Irregulariteiten bij stemming
De European Broadcasting Union (EBU) heeft “irregulariteiten” opgemerkt bij de stemmingen van zes landen tijdens het Eurovisie Songfestival. Om te voldoen aan de steminstructies van de wedstrijd, heeft de EBU samen met haar stempartner een vervangend geaggregeerd resultaat berekend voor elk betrokken land voor zowel de tweede halve finale als de grote finale (berekend op basis van de resultaten van andere landen met vergelijkbare stemmen). Het is niet duidelijk welke landen een abnormaal resultaat doorgegeven hebben. Ook de aard van de “irregulariteiten” zijn niet bekend.