More

  Nu ze aangeraden zijn voor kwetsbaren en hoogrisicocontact: waar goedkoop FFP2 masker kopen in België?

  Nu ze aangeraden zijn voor kwetsbaren en hoogrisicocontact: waar goedkoop FFP2 masker kopen in België?

  -

  Op de persconferentie van het Overlegcomité werd aangeraden om, net als kwetsbaren, na een hoogrisicocontact een FFP2-mondmasker te dragen, maar waar kan je de maskers vinden en waarom zijn ze beter in de bestrijding van COVID-19?

  Het werd maandenlang aangeraden om FFP2-mondmaskers voor te behouden voor het zorgpersoneel, maar recent wisselden virologen van mening. Met de oprukkende Omikronvariant ligt de besmettelijkheid van het coronavirus zodanig hoog dat ook kwetsbaren baat hebben bij een FFP2-masker. Viroloog Steven Van Gucht raadde, op donderdag, tijdens de persconferentie van het Overlegcomité het FFP2-masker ook aan voor diegenen die een hoogrisicocontact hebben gehad, maar volgens de nieuwe quarantaineregels niet meer te hoeven worden getest. Het gaat dan om personen die recent (minder dan vier maanden) een vaccinatie gehad hebben.

  Al gaat Marc Van Ranst verder, want op Twitter wierp hij op dat op drukke trams en bussen een FFP2-mondmasker dragen, ook een bijkomende maatregel kan zijn. Noch de regering, noch de virologen spreken over een verplichting, het blijft momenteel bij een advies. Feit is dat in het buitenland, zoals Duitsland en Oostenrijk het FFP2-mondmasker al een geruime tijd verplicht is.

  Is FFP2 beter?

  De ‘klassieke’ chirurgische mondmaskers blijven erg efficiënt, maar voor kwetsbaren of in situaties van slechte luchtverversing, kan een FFP2-mondmasker het risico op besmetting fel beperken. Zo blijkt uit een recente studie, dat verscheen in het Amerikaanse tijdsschrift PNAS, dat het besmettingsrisico bij het dragen van een FFP2-mondmasker veel lager ligt dan bij het dragen van een chirurgisch mondmasker. Wanneer beide personen in een-op-een situatie een FFP2-mondmasker dragen, daalt het risico op besmetting nog veel sterker.

  Waar een FFP2-mondmasker in België kopen?

  In tegenstelling tot chirurgische mondmaskers vind je in ons land niet heel gemakkelijk een FFP2-mondmasker. Al kan je voor Belgisch-gemaakte FFP2-maskers terecht bij Medimundi. Je betaalt dan behoorlijk wat geld: 19,50 euro voor 5 maskers. Dat is 3,90 euro per stuk. Sporadisch vind je ook bij Bol.com FFP2-mondmaskers. Je moet vaak rekening houden met iets langere levertijden, maar je bent wel veel goedkoper af. Zo betaal je voor FFP2-mondmaskers van Omnitex slechts 20,49 euro voor 20 stuks. Dat is 1,02 euro per stuk: via deze link te koop (aff.).

  Al kan je voor FFP2-mondmaskers momenteel beter terecht in Duitse webshops, zoals Amazon.de. Doordat de mondmaskers daar al een geruime tijd verplicht zijn, kan je ze voor zeer lage prijzen aankopen. De meeste mondmaskers worden ook binnen 1 à 3 werkdagen geleverd. Zo kosten de FFP2-mondmaskers van Europapa bij Amazon.de (aff.) slechts 11,98 euro voor 20 stuks. Dat is slechts 60 cent per stuk.

  Op de Nederlandse webshop Amazon.nl (aff.) kan je FFP2-mondmaskers van het bekendere merk Medisana kopen voor 11,99 voor 10 stuks. Dat is 1,19 euro per stuk.

  Ook in sommige apotheken en online-apotheken kan je FFP2-mondmaskers vinden, maar vaak kosten ze rond de 30 euro voor 20 stuks. Het is niet zo dat deze mondmaskers beter zijn. Alle FFP2-mondmaskers die een CE-markering dragen, werden gekeurd en zijn getest door onafhankelijke organisaties op hun veiligheid en efficiëntie.

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer