More

  Noordkaap @ Ancienne Belgique: Belpopgeschiedenis (★★★★)

  Advertentie
  Advertentie

  -

  Het was 20 jaar wachten op een reünie van Noordkaap. Dat werden er 22 door de coronapandemie. Maar in maart 2022 was het eindelijk zover. Noordkaap is terug en verkocht meteen drie keer de AB uit.

  Mijn leeftijd verraadt me. Ik heb Noordkaap nooit eerder live gezien. Ik was namelijk nog geen jaar oud toen de band uit elkaar ging in 2000. Toch ben ik opgegroeid met de muziek van Noordkaap. Ik heb het aan mijn ouders te danken dat ik op het concert bijna alles van begin tot einde kon meezingen. De teksten bleken allemaal nog vers in mijn hoofd te zitten. Misschien niet verbazingwekkend voor iemand die als zesjarige zei dat Wat Is Kunst? haar favoriete nummer was.

  De vraag blijft natuurlijk wat die 20 jaar doen met een mens. Is Noordkaap nog even goed als in mijn geboortejaar? Ik heb niks om het mee te vergelijken, maar kan wel zeggen dat de band ijzersterk is. Natuurlijk zijn ze ouder geworden, maar dat geeft ook meer maturiteit. De leden zijn perfect op mekaar ingespeeld en zetten zo een geweldige show neer.

  © Anne de Nijs

  Ook het publiek was enthousiast. Ik was zeker één van de jongste aanwezigen, tussen een groep mensen vol jeugdnostalgie. En die nostalgie was te voelen. De hele zaal schreeuwde de longen uit hun lijf tijdens nummers als Panamarenko, Wat is Kunst? en Gigant. De tijd stond niet stil in de AB, maar ging regelrecht terug naar de jaren 90. De hoogdagen van Noordkaap leken zo dichtbij.

  © Anne de Nijs

  Het concert begon met My Hero van Foo Fighters, een eerbetoon aan drummer Taylor Hawkins die dezelfde dag onverwacht overleed. De zaal brulde al stevig mee, nog voor Noordkaap het podium opliep. Toen ze dan toch kwamen en de tonen van Het Komt Voor In De Beste Families door de zaal schalden, ging het publiek helemaal los. Het was dan ook een symbolische binnenkomer. Na jarenlang niet met elkaar om te gaan, kunnen de leden van Noordkaap weer samen door een deur.

  © Anne de Nijs

  Maar Noordkaap is meer dan alleen luide muziek. Ze vinden in de set ook genoeg ruimte voor rustpunten met nummers als Satelliet S.U.Z.Y. en Het Zou Niet Mogen Zijn. Het is in die momenten dat hun kracht nog meer opvalt. De muzikanten voelen de muziek perfect aan en steken er hun gevoel in. De zaal is volledig mee.

  Na Ik Hou Van U, de klassieke afsluiter van een Noordkaapconcert en totale sfeermaker, komt Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB, het podium op. Deze man is de reden van de reünie. Hij bleef geloven in de groep, en kreeg overduidelijk gelijk. Hij kondigt aan dat de band drie keer voor een uitverkochte AB stond deze maand en bedankt hen voor een stukje Belpopgeschiedenis. Want daar hebben we die avond naar gekeken: Belgische muziekgeschiedenis.

  © Anne de Nijs
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie