More

  Met deze tips overleef je de uurwisseling naar de zomertijd

  Advertentie

  In afwachting van een definitieve afschaffing van zomer-, of wintertijd wisselt onze tijd zondagnacht opnieuw naar de zomertijd. Dat betekent een uurtje minder slaap, maar wat is de impact op jou en zijn er tips die de impact verkleinen?

  Zondagnacht is het weer zover, we schakelen weer over naar de zomertijd. Twee uur wordt dan drie uur, wat een uurtje minder slaap betekent. Onderzoek wijst uit dat we zo’n drie dagen nodig hebben om de uurwisseling gewoon te worden. Klassiek gebeuren er maandag volgend op de wissel meer ongevallen. Dit zou door een minder goede en kortere slaap komen en het feit dat het ‘s ochtends langer donker blijft. Al duurt dat gelukkig niet heel erg lang, op 10 april gaat de zon alweer om 7 uur op.

  Meteen naar de nieuwe tijd

  De beste manier om zo weinig mogelijk last te hebben van de tijdsverschuiving, is het door zich meteen aanpassen aan de nieuwe tijd. Beschouw de nieuwe tijd meteen als de echte tijd. Ga dus op tijd slapen en blijf zeker niet langer wakker. Omdat je een uurtje vroeger gaat slapen – dan dat je gewoon bent – hou je best rekening met de volgende tips:

  • Drink geen koffie of frisdrank voor het slapen
  • Probeer ‘blauw licht’ te vermijden. Dat is licht van smartphone-, computer-, en televisieschermen

  Om ‘s ochtends meteen over te schakelen naar het nieuwe uur, blijf je zondagochtend best niet te lang liggen. Doe de gordijnen open, zorg voor daglicht en ga even naar buiten voor een frisse neus. Zo ben je meteen wakker.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer