More

  KAART: Het aantal besmettingen in uw gemeente en provincie met het coronavirus

  Advertentie

  -

  Het coronavirus treft ons land alsmaar harder. De piek van de epidemie hebben we nog niet bereikt, die wordt pas begin april verwacht. Ondertussen blijkt uit data van Sciensano dat de provincie Limburg harder getroffen wordt, dan andere Vlaamse provincies.

  LEES OOK: Bekijk ook ons dossier ‘coronavirus’

  Sciensano, dat is het instituut dat de uitbraak van het coronavirus op de voet volgt, maakte vandaag nieuwe data bekend rond de uitbraak van het coronavirus. Daarin valt op dat de provincie Limburg hard getroffen wordt door het longvirus. In de gehele provincie Limburg zijn er reeds 864 bevestigde besmettingen bekend. Het is niet meteen duidelijk waarom er meer besmettingen plaatsvonden in Limburg, mogelijk gingen er meer mensen op reis naar besmette regio’s zoals Noord-Italië of vond er in de weken voor de grote uitbraak een groot evenement plaats in de regio.

  De provincie Antwerpen volgt Limburg op de voet met 834 besmettingen. De provincie Antwerpen telt wel zo’n 1 miljoen meer inwoners ten opzichte van Limburg. Henegouwen (801 besmettingen) en Vlaams-Brabant (784 besmettingen) vullen het lijstje aan. West-Vlaanderen wordt met 742 besmettingen harder getroffen dan Oost-Vlaanderen (656 besmettingen). Brussel telt 709 besmettingen.

  Op de kaart van Sciensano kleurt de provincie Limburg donkergroen / © Sciensano

  Gemeentelijk niveau

  Tot voor kort waren de gegevens beperkt tot provinciaal niveau, maar nu maakt Sciensano ook gegevens bekend op gemeentelijk niveau. De gemeente Alken, dat is een dorp met zo’n 11.500 inwoners in Limburg, valt daarbij op en kleurt opvallend donker. Ook Sint-Truiden, Borgloon en Wellen kleuren donkerder dan andere steden en gemeenten. In heel België zijn zo’n 6.235 besmettingen vastgesteld, dat gaat over een onderschatting aangezien niet iedereen getest wordt.

  Totaal aantal bevestigde gevallen per 100 000 inwoners per gemeente / © Sciensano

  Minder griep, meer corona

  Aan de hand van een netwerk van huisartsenpeilpraktijken monitort Sciensano ook het aantal raadplegingen bij huisartsen, waarbij griepklachten opgemerkt worden. In de week van 9 tot 15 maart 2020 waren 11% van de respiratoire stalen verzameld door de peilpraktijken positief voor het nieuwe coronavirus en 39% voor het griepvirus. Dat betekent dat het aantal positieve testen voor het coronavirus stijgt, terwijl het aantal positieve testen voor het griepvirus daalt.

  © Sciensano
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer