More

  CORONAVIRUS: Waar bevinden zich de meeste infecties? Hoeveel mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis?

  Advertentie
  Advertentie

  -

  Er zijn opnieuw 172 nieuwe besmettingen vastgesteld met het coronavirus in België. Sciensano, dat is het instituut dat de uitbraak op de voet volgt, maakte gegevens bekend over het aantal ziekenhuisopnames en de verspreiding van het virus. 

  172 positieve stalen werden er de afgelopen 24 uur vastgesteld. 80 personen daarvan wonen in Vlaanderen, 68 in Wallonië en 17 in Brussel. Over zeven personen hebben de gezondheidsdiensten geen informatie over hun woonplaats. Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt toe, hetzij minder dan gisteren. Op zondag werden nog 197 besmettingen vastgesteld. Er is een vijfde dodelijk slachtoffer te betreuren, het gaat om een persoon van 88 jaar.

  Naar alle waarschijnlijkheid betekent de daling van het aantal nieuwe gevallen niet dat de epidemie in kracht afneemt, maar komt de daling waarschijnlijk door het feit dat de gegevens die maandag bekend werden gemaakt, op zondag verzameld werden. Het lijkt waarschijnlijk dat zieke mensen tot maandag gewacht hebben om contact op te nemen met hun huisarts. Het is ook nog te vroeg om het effect van het sluiten van horeca en scholen te zien, dat zou zich pas over enkele dagen vertalen naar een daling van het aantal nieuwe besmettingen.

  Waar bevinden zich de meeste besmettingen?

  Het meest aantal besmettingen is momenteel te vinden in Vlaanderen (650 gevallen / 61%). Wallonië telt 270 gevallen (26%) en 115 gevallen (11%) in Brussel. Sciensano maakt geen exacte gegevens bekend over de locatie van de besmettingen in ons land, maar aan de hand van een kaartje, is het wel te achterhalen waar ongeveer besmettingen zijn.

  Zo bevinden de meeste besmettingen zich in de steden. Brussel, Antwerpen, Leuven, Bergen, Hasselt en Genk lijken het meeste aantal besmettingen te hebben. Ook in de regio Knokke en Kortrijk zijn er meerdere besmettingen met COVID19. Verder is er een ongeveer gelijkmatige verspreiding van het virus over Vlaanderen.

  Bron: NCR, laboratoria, verplichte meldingen / © Sciensano (gevallen gerapporteerd op 15/03 om 16.00)

  De grootste hoeveelheid besmettingen zijn voornamelijk te vinden in het actieve deel van de bevolking (20 tot 65 jarigen). De oorzaak is dat deze personen vaak in contact komen met anderen, ten opzichte van bijvoorbeeld ouderen. Opvallend is de piek bij de groep mannen tussen 15 tot 19 jaar. Het is daarom van belang dat alle leeftijdsgroepen de voorzorgsmaatregelen toepassen.

  © Sciensano (*Deze figuur betreft de leeftijdsverdeling voor alle bevestigde gevallen. Dit is geen weergave van de ernst van de ziekte voor bepaalde leeftijdsgroepen.)

  Hoeveel mensen liggen er in het ziekenhuis?

  Het aantal ziekenhuisopnames neemt toe. Zo zijn 252 patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, waarvan 53 op de intensieve zorgen. 31 patiënten hebben ademhalingsondersteuning nodig en 1 patiënt ECMO (hart-longmachine).

  © Sciensano (*Aantal deelnemende ziekenhuizen: 101)
  © Sciensano (*ECMO: Extracorporele membraanoxygenatie)

   

  Het blijft daarom van belang om de voorzorgsmaatregelen strikt na te leven. Blijf daarom zoveel mogelijk thuis, was uw handen regelmatig, hoest en nies in een zakdoek en neem bij symptomen (koorts, hoest, keelpijn, …) contact op met uw huisarts en blijf thuis.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie