More

  CORONA. Regering kondigt verstrengde maatregelen aan: maximaal 3 nauwe contacten, café’s sluiten om 23 uur

  Advertentie

  -

  Het Overlegcomité heeft nieuwe verstrengingen aangekondigd. De nieuwe maatregelen zullen vrijdag ingaan.

  “De cijfers zijn helaas slecht, op sommige plaatsen zeer slecht”, stak minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) van wal op de persconferentie van het Overlegcomité. De cijfers liegen er niet om, zo is het zevendaagse gemiddelde gestegen tot 2.309 gevallen per dag en afgelopen week werd driemaal de kaap van 3.000 bevestigde besmettingen overstegen. De regering kondigde daarom nieuwe maatregelen aan die op vrijdag zullen ingaan. Ze zullen gelden voor één maand.

  Vier wordt het nieuwe cijfer

  Het maximum aantal nauwe contacten wordt verminderd naar 3 personen voor één maand. Met deze mensen mag je nauw contact hebben, zonder mondmasker en zonder afstand. Het cijfer blijft gelden per individu. “We weten dat we moeten opletten bij contacten tussen jonge en oude mensen”, benadrukte Vandenbroucke op de persconferentie.

  Privébijeenkomten mogen voortaan met maximaal vier mensen doorgaan, die niet tot het gezin behoren. Dat cijfer geldt per gezin. Zo mag je voortaan slechts vier vrienden uitnodigen voor een etentje thuis, bovenop het aantal mensen dat in je huis woont. Behoren de genodigden niet tot je nauwe contacten, dan moet je afstand houden.

  Café’s zullen voortaan om 23 uur de deuren sluiten. “We moeten vaststellen dat cafés op een aantal plaatsen echte hotspot zijn van besmetting. Met de beste wil, ondanks alle inspanningen”, legde Vandenbroucke uit. Voortaan mogen er maximaal vier mensen aan een tafel zitten, dat geldt zowel binnen als buiten. Niet-georganiseerde samenscholingen mogen voortaan doorgaan met maximaal vier mensen. Dat gaat over spontane niet-georganiseerde samenscholingen, een begeleide wandeling of de fietsnamiddag met de fietsclub hoort daar niet bij.

  Verder wordt het sterk aangeraden om meerdere dagen per week van thuis uit te werken.

  Voortaan zal er ook opnieuw meer gecontroleerd worden op het naleven van de maatregelen, dat zeiden zowel Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) als minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). 

  Bekijk de persconferentie

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer