More

  Code rood voor hitte: 6 tips om het hoofd koel te houden

  Advertentie

  Het wordt enorm warm de komende dagen. Woensdag stijgt de temperatuur tot zo’n 38 graden, donderdag zou het nog warmer worden met temperaturen tot 39 graden. Daarom kondigt het KMI code rood voor hitte af, aan de kust is dat code oranje. Bij dergelijke extreem hoge temperatuurwaarden moeten bepaalde maatregelen genomen worden: veel drinken, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, rechtstreekse zonnestralen vermijden.

  “Deze rode waarschuwing wordt slechts na overleg met IR-CEL van kracht, waarbij ook ozonwaarden in rekening gebracht worden. Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen en en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op”, staat te lezen op de website van het KMI. Om de hitte dragelijker te maken sommen wij enkele tips op om het hoofd koel te houden.

  Ramen gesloten houden

  Het is belangrijk om op warme dagen je huis te ventileren, maar doe dit op de slimme momenten. Zet alle ramen en deuren enkel open wanneer de temperatuur in je huis hoger is dan de buitentemperatuur. Het best ventileer je ‘s ochtends of laat in de avond. ‘s Nachts blijven de minima erg hoog, zo wordt het niet frisser dan 21 graden.

  Het is dus hoog tijd om die ventilator weer boven te halen. Je ventilator plaats je het best in de buurt van een raam, zodat je de koelere buitenlucht naar binnen kan halen.

  Verfrissend douchen, voetbadje of ga zwemmen

  Op warme dagen kan een koele douche verleidelijk klinken. Ironisch genoeg zet je jouw douche best niet te koud, je lichaam heeft het dan moeilijker om zichzelf koel te houden. Het best neem je een lauwe douche, hierdoor gaan je bloedvaten openstaan en kan je lichaam zich beter afkoelen.

  Drink voldoende

  Op warme dagen verliest je lichaam veel vocht. Hierdoor is het van belang dat je jezelf steeds voldoende hydrateert. Drink ook als je geen dorst hebt en let op je zoutbalans. Let wel op, dat je water drinkt en zeker geen alcohol.

  Ga je op pad? Neem dan zeker voldoende water mee.

  Blijf zo veel mogelijk uit de zon

  Het is aangeraden om zoveel als mogelijk uit de zon te blijven. Draag buiten een pet of hoed en zonnebril. Smeer je ook voldoende in en zoek regelmatig de schaduw op. Is het thuis te warm? Ga dan even naar een bibliotheek, zwembad, supermarkt of andere verfrissende plek.

  Help anderen

  Met zo’n warme temperaturen is extra aandacht voor ouderen en dieren geboden. Ga lang of bel regelmatig. Het is van belang dat ouderen binnen blijven en voldoende drinken. Zorg er ook voor dat dieren voldoende te drinken hebben en verfrissing kunnen opzoeken.

  Eet licht en pikant

  Ook door op je eten te letten kan je het hoofd koel houden. Probeer eens een wat pikanter gerecht. Door het zweten verkoelt je lichaam zich extra ook af. Hou je niet van pikant? Eet dan lichte, koude gerechten: denk aan gazpacho of een frisse watermeloen-salade.

  via GIPHY

  Heb je nog tips om deze snikhete dagen te overleven? Laat het hieronder weten in de reacties!

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer