More

  Brussels Airlines onthult zesde ‘Belgische icoon’ Airbus opgedragen aan Pieter Bruegel

  Advertentie

  Na een vliegtuig te hebben opgedragen aan Kuifje in 2015, gevolgd door Magritte, de Rode Duivels, Tomorrowland en de Smurfen, presenteert Brussels Airlines haar 6de Belgian Icon: een uniek vliegtuig geïnspireerd door de Vlaamse schilder Bruegel de Oude. Het resultaat is een groot kunstwerk en het meest complexe vliegtuigdesign ter wereld door de enorme gedetailleerdheid van het schilderwerk.

  Advertentie

  Omdat 2019 het Bruegeljaar is, heeft Brussels Airlines besloten om de Vlaamse Meester te eren met een Belgian Icon. Voor de gelegenheid werkte de luchtvaartmaatschappij samen met Toerisme Vlaanderen en BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten. Deze laatste trad op als curator en stelde voor om te werken met twee hedendaagse Belgische kunstenaars, Jos De Gruyter en Harald Thys. Het artiestenduo kreeg de opdracht om een design voor het vliegtuig te bedenken dat naar het werk van de oude meester kijkt vanuit het perspectief van hun eigen kunststijl.

  Hoewel 450 jaar hen scheidt, delen de artiesten en Bruegel gelijkenissen in de manier waarop ze de realiteit observeren, met zijn plaatsen, mensen, landschappen en gewoontes. Bovendien hebben ze met elkaar gemeen dat ze hetzelfde gebied bewonen: België, waar ze leven en waaruit ze inspiratie halen voor hun artistieke producties.

  © Brussels Airlines

  Compositie met elementen uit schilderijen

  Voor het vliegtuig hebben Jos de Gruyter & Harald Thys een selectie elementen uit emblematische Pieter Bruegel schilderijen gekozen om een nieuwe compositie en realiteit te creëren. Het nieuwe universum dat ze creëerden integreert details en taferelen uit werken als Nederlandse Spreekwoorden (1559), Het Gevecht tussen Vasten en Vastenavond (1559), Kinderspelen (1560), De Vlucht naar Egypte (1563), Jagers in de Sneeuw (1565), De Oogst (1565) en De Boerendans (1569).

  Het resultaat is een 37 m lange Airbus A320 die Bruegel werd gedoopt. De twee zijden van de romp hebben elk een eigen design en het duurde 19 dagen om alles met de hand te schilderen. Bruegel is dan ook het meest complexe vliegtuigdesign dat ooit werd gecreëerd, door de enorme gedetailleerdheid van het schilderwerk.

  Het vliegtuig werd vandaag in aanwezigheid van Christina Foerster, CEO van Brussels Airlines, Ben Weyts, Vlaams Minister van Toerisme, Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen, Paul Dujardin, CEO van BOZAR en de artiesten onthuld. Christina Foerster, CEO van Brussels Airlines: “Brussels Airlines is een ambassadeur van België. Dit 6de iconische vliegtuig toont de rijke kunstgeschiedenis van België en we zijn heel trots op het prachtige vliegende kunstwerk dat we met de steun van Toerisme Vlaanderen en de artistieke expertise van BOZAR hebben gecreëerd. De Hi Belgium Pass, dat een groot succes is sinds de lancering in 2017, bouwt verder op dit ambassadeurschap om toeristen naar ons mooie land te trekken, nu ook met de Flemish Masters Experience.”

  © Brussels Airlines

  Vlaamse Meesters promoten in 2019-2020

  Het Bruegel vliegtuig is dus slechts een deel van een groot project om de Vlaamse Meesters in 2019 en 2020 te promoten. Brussels Airlines en Toerisme Vlaanderen bundelen hun krachten om toeristen naar België te doen afreizen met de Hi Belgium Pass: de Vlaamse Meesters Experience. Met de pass kunnen toeristen van 48 Europese steden naar Brussel vliegen, onbeperkt met de trein naar Belgische steden reizen en een heleboel culturele bezienswaardigheden gratis bezoeken. De Vlaamse Meesters exposities en collecties in Vlaanderen en Brussel zijn nu ook inbegrepen. Eenmaal in Brussels Airport aangekomen worden reizigers meteen in het Bruegel universum ondergedompeld, dankzij een grote kunstinstallatie van Toerisme Vlaanderen bij de gate A40.

  Advertentie

  “In onze nieuwe state-of-the-art animatie komen de iconische figuren uit de schilderijen van Bruegel op een unieke manier tot leven. De animatie maakt deel uit van een langlopend belevingsproject op de luchthaven. Op 3 jaar tijd raken zo’n 75 miljoen reizigers geprikkeld door onze Vlaamse Meesters en ook door onze andere toeristische troeven zoals gastronomie en wielrennen. Daar komen nu nog eens 1 miljoen passagiers bovenop die de komende 5 jaar van of naar Brussels Airport zullen reizen aan boord van een vliegende Vlaamse Meester. Dat zijn nog eens 1 miljoen mensen die trotse ambassadeurs van onze Vlaamse Meesters worden en bij uitbreiding ook van onze toeristische bestemming. Reken daar gerust ook nog eens de miljoenen mensen bij die via sociale media beelden zullen zien of delen van dit prachtige vliegtuig.” Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen.

  © Brussels Airlines

  Eerste vlucht naar Venetië 

   Het artiesten duo Jos de Gruyter & Harald Thys werd gekozen om België te vertegenwoordigen op de 58ste Internationale Kunstmanifestatie – La Biennale di Venezia, die van 10 mei tot en met 24 november plaatsvindt. Daarom zal Bruegel’s allereerste vlucht een vlucht naar Venetië zijn, om de artiesten te begeleiden naar de inhuldiging van het Belgische paviljoen op 11 mei. Het vliegtuig zal daarna vluchten verzorgen in het hele Europese en Midden-Oosten netwerk van Brussels Airlines voor de komende 5 jaar.

  © Brussels Airlines
  © Brussels Airlines
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer