More

  Nieuwe maatregelen coronavirus: Blijven de supermarkten open? Wat met kappers?

  Advertentie

  -

  Wij kregen een heleboel vragen binnen, met betrekking tot de nieuwe maatregelen van de federale regering rond het coronavirus. Wat blijft er nu open? Bekijk dat op deze pagina.

  Blijven de supermarkten open?

  Ja, supermarkten die blijven gedurende de hele week open (op hun normale openingsdagen). Alle essentiële winkels, zoals voedingswinkels, winkels voor dierenvoeding en apotheken kunnen de hele week open blijven. Ook slagers en bakkers blijven in het weekend open.

  Wat met kappers? Kledingwinkels? Bloemenwinkels? Dagbladwinkels?

  Alle winkels die niet essentieel zijn (kledij, bloemenwinkels, dagbladwinkels, …) die moeten de deuren enkel in het weekend sluiten. Alle winkels blijven normaal werken en zullen dan ook de gebruikelijke goederen hebben.

  Kappers en schoonheidssalons kunnen zowel tijdens de weeks als het weekend open blijven, hetzij enkel op afspraak. Zo worden overvolle wachtzalen vermeden.

  Beeld ter illustratie

  Zullen de supermarkten uitverkocht geraken?

  Neen. De bevoorrading is niet bedreigd. Er is nog voldoende voorraad in de depots. Lege rekken die u nu tegenkomt door een enorme drukte in de supermarkten, waardoor het personeel niet snel genoeg kan aanvullen. Het is niet nodig om te hamsteren. Voedingswinkels blijven de hele week open.

  Wat met de sector van huishoudhulpen die iedere dag bij een andere klant komen?

  Het blijft van belang om de hygiëneregels in acht te blijven nemen. Hou steeds 1 meter afstand tot andere personen en ga bij tekenen van ziekte in isolatie. Dat geld voor beide partijen.

  Blijven restaurants open? Is afhalen mogelijk?

  Restaurants dienen de deuren te sluiten. Wel is het nog mogelijk om aan thuisbezorging te doen of aan afhaling. Drive-in is ook nog steeds toegelaten.

  Blijven de frituren open?

  Frituren waar enkel afgehaald kan worden, kunnen open blijven. Het is niet de bedoeling dat mensen er blijven eten.

  Blijft het openbaar vervoer functioneren?

  Ja. Het openbaar vervoer blijft rijden. Wel wordt gevraagd om het openbaar vervoer enkel te gebruiken voor de strikt noodzakelijke verplaatsingen. Zeker indien u tot een risicogroep behoort dan gebruikt u enkel het openbaar vervoer in uitzonderingsgevallen én op uren waar kalmte op tram, bus en trein verwacht wordt.

  Het openbaar vervoer wordt ook extra gereinigd. Zo is er bijkomende aandacht voor handvatten en deurknoppen.

  Helpt antibiotica tegen het coronavirus?

  Neen. COVID19 is een virus, daar werkt antibiotica niet tegen. Er is op dit moment nog geen vaccin. Wel zijn er behandelingen met medicatie, waarbij klinische data mogelijk wijst op een positief effect van bepaalde medicatie.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer