More

  Nieuwe album Balthazar ‘Sand’: Consistent, gesofisticeerd én sexy (★★★★)

  Advertentie
  Advertentie

  -

  Met hun nieuwe Sand lost Balthazar weer alle verwachtingen in en méér. Ongeveer een jaar na masterpiece Fever, brengen ze hun vijfde studioalbum uit. We zijn nog niet deftig op adem kunnen komen of ze roepen ons weer de dansvloer op. Hits Loser, Halfway, maar recent ook On a Roll worden mooi aangevuld door andere elegante elektronische beats. 

  Nét dat niveau hoger.

  “Voor dit album gebruikten we dingen die we nog nooit eerder hebben gebruikt. Zo vonden bijvoorbeeld enkele drumsamples hun weg in het album. Het was super spannend, maar werkte uiteindelijk heel erg goed voor deze songs,” aldus Maarten Devoldere. Gelijk heeft hij. Het album is super consistent, honderd procent Balthazar, maar toch nét dat niveau hoger. 

  Er kwam abrupt een einde aan die zwoele jams bij zonsondergang en de lockdown dwong hen terug naar hun thuisbasis in Gent. Covid-19 daagde de Gentenaars uit om creatief uit de hoek te komen bij het producen en schrijven van dit album. “We moesten thuis werken en alle conversaties gingen online door. Een hele moderne manier om een album te maken.” 

  Ideaal voor bij een duur glas rode wijn

  Binnenkomen doen ze met Moments, een nummer zoals een nummer van Balthazar moet zijn. Niet meer, maar zeker en vast niet minder. Een goeie start. Daarop volgt Losers, de radiohit waarbij je toch onmogelijk niet kan beginnen bewegen. Dansbaar, een beetje triest, maar heel consistent. Onze favoriet? Recente single On A Roll. De perfecte combinatie tussen een funky baslijn en zwoele stemmen. De perfecte, chille alt-pop. I want you start dan weer vol spanning en zou de perfecte achtergrondmuziek zijn voor een bloedstollende thriller. Er wordt geëxperimenteerd met vingerknippen – volledig geslaagd trouwens. 

  Het tweede deel van het album gaat door op hetzelfde elan. Linger On kan je in dezelfde categorie steken als Losers. Dansbaar, gesofisticeerd en sexy. Die lijn trekken ze door naar Hourglass. Het album is trouwens vernoemd naar het zand in een zandloper omdat we in tijden van COVID veel moeten wachten, niet in het nu kunnen leven en eigenlijk moeten vertrouwen op de toekomst. Met Passing Through waan je je echt in een rush door de stad in het schemerlicht, druk op weg naar je bestemming. 

  Rustig eindigen doen ze met Powerless, de ideale track om zachtjes bij in te dommelen Het deint zachtjes uit en neemt je direct mee naar dromenland. Eigenlijk is dit de perfecte plaat om te beluisteren met een goed, duur glas rode wijn, een beetje te dansen met je crush in de keuken en om vervolgens samen tussen de lakens te duiken.

  The one who waits

  Het artwork van dit album is op z’n zachts gezegd speciaal. Op de cover staat de prachtige Homunculus Loxodontus – ja, wij hebben het zeker ook moeten opzoeken. Een kunstwerk van Nederlandse Margriet van Breevoort dat in Rusland vooral bekend staat als “de wachtende”. Wachten moeten ze zeker ook doen bij Balthazar.

  Vol ongeduld wachten ze om hun nieuwe creatie live naar de mensen toe te brengen. Zo kondigden ze recent een optreden aan in de Lotto Arena op 26 november. Hopelijk zijn tegen dan alle omstandigheden gunstig en heeft Miss Rona hopelijk het land verlaten want wij willen daar alleszins ook geen seconde van missen.

  Sand van Balthazar is te streamen via jouw favoriete streamingdienst.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  Met hun nieuwe Sand lost Balthazar weer alle verwachtingen in en méér. Ongeveer een jaar na masterpiece Fever, brengen ze hun vijfde studioalbum uit. We zijn nog niet deftig op adem kunnen komen of ze roepen ons weer de dansvloer op. Hits Loser, Halfway, maar...Nieuwe album Balthazar 'Sand': Consistent, gesofisticeerd én sexy (★★★★)