More

  Nieuw album VINCI – ‘Marmer’ (★★★½): De verfrissing die je nodig hebt

  -

  Rust kent Vinci niet. De man stelde eind november nog zijn EP ‘Baksteen’ voor, vandaag is hij er met zijn allereerste album ‘Marmer’. Daarmee blaast hij een verfrissende wind door het Belgische hiphoplandschap.

  LEES OOK: Op de hoogte blijven van de nieuwste releases? Volg onze Must Discover afspeellijst op Spotify.

  Begin 2018 verscheen debuut EP ‘Controle’ van Leuvenaar Vinci. De plaat, met o.a. een featuring van Brusselse rapkoning Zwangere Guy, werd warm onthaald. Vinci wist hiermee zelfs een plek in het voorprogramma van Zwart Licht, Sevn Alias, Leafs, Mula B en Kevin te veroveren. Stilzitten deed hij de afgelopen maanden niet. Zo werkte hij druk verder aan nieuwe singles (‘Traphonez’ en ‘Jetskisessie’) én aan een nieuwe EP. Die EP ‘Baksteen’ bracht hij eind oktober uit en bekroonden we met drie sterren.

  Minder stoere woorden, meer inhoud

  Waar ‘Baksteen’ nog het label gangster kreeg, verraste Vinci enkele weken geleden met single ‘Appel’. Het was een eerste voorproefje van de nieuwe Vinci. Wat we te horen kregen, waren minder stoere woorden en meer inhoud. Ook de zuiderse klank op ‘Appel’ viel ons op en deed ons smachten naar zomerse dagen. Vergis u niet: deze zuiderse klank regeert niet op deze ‘Marmer’.

  Terwijl Vinci op ‘Baksteen’ zich nog leek te verliezen in het gegoochel van woorden, klinkt opener ‘100 Dreams’ opvallend helder: “Ik vraag mij af of er leven na de dood is / Mis mijn bro die elke dag in m’n hoofd zit / Kijk naar de sterren en zie sowieso hem / Ik zou alles geven voor een laatste fles met die man”. Alleen is hij weliswaar nooit op ‘Marmer’, zo krijgt hij op ‘Complex’ de hulp van de Franstalige Zofilo, maar ook de beats ondersteunen zijn boodschappen sterk.

  ‘De rustigere sfeer, die hij samen met producer Wits creëerde, zorgt voor een verfrissing in zijn muziek.’

  De rustigere sfeer, die hij samen met producer Wits creëerde, zorgt voor een verfrissing in zijn muziek. Zo brengt hij met ‘Proceed’ een van onze favoriete tracks op deze ‘Marmer’. Ook ‘EZ’ getuigt van verfrissing, dankzij de elektronische elementen die zijn rap ondersteunen. Naar onze mening heeft Vinci met ‘Geen Eind Aan’ aan potentiële radiohit in het bezit. Het is een song die het, ook bij het niet-hiphop publiek, goed zou kunnen doen. Grooven dat deden we op het verslavende ‘Trapson’. Het weekend lonkt.

  Het is duidelijk dat Vinci op ‘Marmer’ een ander pad verkent en verder gegroeid is als artiest. Vocalen die termen zoals laid-back en relax uitstralen en die ondersteund worden door een portie verfijnde beats. Het is een verandering die we alleen maar kunnen toejuichen. Een fijne nieuwe wind blaast doorheen de Belgische hiphop. Hij luistert naar de naam Vinci.

  ‘Marmer’ is overal te streamen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie