More

  Nederland sluit horeca met 7400 besmettingen: volgt België ook?

  -

  De Nederlandse regering heeft op een persconferentie nieuwe maatregelen aangekondigd die de verspreiding van het coronavirus moeten afremmen. Cafés en restaurants gaan vanaf woensdag dicht. Groepssporten worden ook verboden. 

  Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde vanochtend een nieuw record: 7393 bevestigde besmettingen werden er de afgelopen 24 uur genoteerd. Op een persconferentie kondigde Nederlands premier Rutte nieuwe maatregelen aan. “We gaan naar een gedeeltelijke lockdown”, vertelde hij. 

  Horeca sluit de deuren, amateursporten verboden

  Vanaf woensdag gaan cafés en restaurants in Nederland dicht. Hotels blijven open. Om ervoor te zorgen dat feestjes niet thuis doorgaan, wordt de verkoop van alcohol na 20 uur verboden. Evenementen zullen voortaan slechts mogen doorgaan met maximaal 30 personen. Thuis mogen Nederlandse gezinnen voortaan slechts drie personen per dag ontvangen. Amateursporten in groep voor volwassenen kunnen voortaan ook niet doorgaan. Sporten mag alleen met anderhalve meter afstand individueel of in teamverband met maximaal 4 personen. 

  Ook Nederland zal binnenkort mondmaskers verplichten in de publieke ruimte en het openbaar vervoer. Ook op het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs worden mondmaskers verplicht buiten de les. In afwachting van een juridische basis blijft het wel beperkt bij ‘een dringend advies’. De Nederlandse regering heeft ook een ‘routekaart’ klaar, vergelijkbaar met onze toekomstige barometer. Momenteel zitten ze op het hoogste niveau van de routekaart: “zeer ernstig”, aldus minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge.

  Verder vraagt de regering om maximaal thuis te werken. De maatregelen zullen vier weken aangehouden worden, maar worden na twee weken geëvalueerd. 

  Wat met ons land?

  In België werden afgelopen week piekdagen van meer dan 6.000 besmettingen genoteerd. Afgelopen week kondigde de Belgische regering nieuwe maatregelen aan, zoals de vervroegde sluiting van cafés om 23 uur en het beperken van de nauwe contacten. De vraag zal zijn of dat zal volstaan, de eerste effecten van de verstrengde maatregelen worden pas eind deze week of begin volgende week verwacht. Vrijdag worden verdere verstrengingen verwacht.

  Bekijk de persconferentie hieronder

  BronNOS
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie