More

  Nationale Veiligheidsraad: Thuis bezoek ontvangen mag vanaf 10 mei, winkels openen vanaf 11 mei

  Advertentie

  -

  De Nationale Veiligheidsraad heeft zopas een versoepeling van de maatregelen aangekondigd. Zo zal het vanaf 10 mei mogelijk zijn om tot vier mensen thuis te ontvangen.

  Vanaf 10 mei zal ieder gezin tot vier mensen thuis mogen ontvangen, dat maakte de Nationale Veiligheidsraad bekend. Het moet steeds gaan om dezelfde mensen, zo mag je dus niet bij verschillende vriendengroepen op bezoek. Het bezoek mag enkel bij dat ene gezin langsgaan. Fysieke afstand bewaren is cruciaal en het bezoek ontvangen op het terras of tuin heeft de voorkeur. Bij ziekte in het gezin mag je geen bezoek ontvangen.

  Winkels openen vanaf 11 mei

  De langverwachte opening van de winkels zal op 11 mei ingaan, zo maakte premier Wilmès bekend op de persconferentie van de Veiligheidsraad. Er mag slechts 1 klant worden toegelaten per 10 vierkante meter. Een winkelbezoek mag niet langer duren dan 30 minuten. Het wordt sterk aangeraden om in de winkels een mondmasker (of een alternatief) te dragen. 

  Het is niet zo dat we vanaf maandag massaal naar de winkels mogen, het winkelen dient te gebeuren voor de noodzakelijke zaken en niet voor het zogenaamde ‘fun shopping’. Winkelen mag slechts alleen, een uitzondering zal bestaan voor minderjarigen en ouderen die bijgestaan kunnen worden door één persoon. Het is aangeraden om te winkelen in een gemeente of stad in de buurt van je woning. Verder raadt de regering aan om bij drukte rechtsomkeer te maken. 

  Tot 31 juli zullen er geen sportwedstrijden kunnen plaatsvinden, zo maakte premier Wilmès bekend. Telewerken blijft de norm en de beperking m.b.t. essentiële verplaatsingen blijven cruciaal. De horeca die blijft tot nader order gesloten. Aldus een iets grotere terugkeer naar het ‘normaal’, al is de strijd nog lang niet gestreden.

  Fase 2

  Premier Wilmès gaf ook perspectief over de volgende fase in de exit-strategie. Die zou – als alles goed gaat – vanaf 18 mei in werking kunnen treden. Dat houdt vooral de opening van de scholen in, de opening van contactberoepen zoals kappers, de mogelijkheden voor trouwfeesten en begrafenissen en sporttrainingen in de openlucht. 

  Bekijk de persconferentie hieronder.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer