More

  WIM en Toma Beats brengen EP ‘Luistervuur’ die de gelukshormonen aanwakkert (★★★)

  -

  Rapper WIM en producer Toma Beats sloegen de handen in elkaar voor een EP. Luistervuur werd een plaat waarop doodeerlijke teksten en eenvoudige beats een maatschappelijke boodschap overbrengen.

  Een gemeenschappelijke liefde voor oldschool nineties hiphop zorgde tussen WIM en producer Toma Beats voor een uitzonderlijke klik. “Ik vroeg Toma om een aantal beats op te sturen. Ik zou er dan een aantal uitkiezen om een nummer mee te maken. Ik zat op dat moment in een camping in Zuid-Frankrijk. Toen ik thuis kwam, had ik al drie nummers klaar in mijn hoofd. Toma gaf de beats een werknaam. Die was telkens zo goed gekozen, dat ik ook meteen daaruit de inspiratie haalde voor elk nummer”, legt WIM uit.

  Die samenwerking vormde de contouren van een EP. Met singles Kampioenen en Eenoog gunden ze de Nederlandstalige rapliefhebbers al een eerste blik op dat werk. Met Luistervuur brengen Wim en Toma Beats geen songs rond uiterlijk vertoon en blingbling, maar wel over gevoeligheden die herkenbaar zijn en niemand onbewogen laten.

  Openen doen ze met Bullets. Meteen vallen de warme beats en nostalgische tonen van het duo op. Ze noemen het zelf muziek met een zondagochtendse vibe. Muziek die je verwarmt en de gelukshormonen aanwakkert op die zonovergoten dagen, waarop alles kan en alles mag. Diezelfde sfeer creëert Toma Beats op Eenoog. Het is vrolijk klinkende muziek, met lyrics die maatschappijkritisch zijn: “Iedereen die slaafs door de dag crosst, zelfs in de nacht / Zet die zelfgemaakte lacht op.”

  Het zijn eenvoudige beats op Luistervuur, die op hun beurt de teksten in de schijnwerpers zetten. Helder en herkenbaar voor iedereen. “Dus laat uw stem maar horen / Gij zijt niet alleen / Altijd blijven geloven in wat u power geeft”, zingt WIM in Uw Stem. De beste song op Luistervuur is zonder twijfel Stempel. Zowel met de beat als de tekst overtreft het duo zich. Zo zingt Wim over de deugd in het nalaten van een indruk op de wereld.  Kinderen die naar je opkijken, dingen doen waarmee anderen geholpen zijn, jezelf onmisbaar maken. Of muziek maken en dingen creëren. Het is de betaling die je krijgt van het leven zelf; een levenslang leefloon.

  WIM en Toma Beats brengen met Luistervuur een EP die een welgekomen afwisseling blijkt van het uiterlijk vertier dat vaak in hiphop de ronde doet. Het is een samenspel van eenvoudige beats en herkenbare teksten die écht over iets gaan.

  Luistervuur is vanaf nu overal te streamen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  Rapper WIM en producer Toma Beats sloegen de handen in elkaar voor een EP. Luistervuur werd een plaat waarop doodeerlijke teksten en eenvoudige beats een maatschappelijke boodschap overbrengen. Een gemeenschappelijke liefde voor oldschool nineties hiphop zorgde tussen WIM en producer Toma Beats voor een uitzonderlijke...WIM en Toma Beats brengen EP 'Luistervuur' die de gelukshormonen aanwakkert (★★★)