White Lies – ‘Five’: back on track

De Britten van White Lies weten zichzelf na zwakke voorganger 'Friends' opnieuw het juiste spoor uit te sturen.

Na drie jaar afwezigheid zijn de Britse post-punkers van White Lies terug met een nieuwe langspeler, hun vijfde ondertussen al. De afgelopen maanden brachten ze reeds drie singles uit ‘Time To Give”, ‘Believe It’ en ‘Tokyo’.

Voor deze ‘Five’ ging McVeigh naarstig heen en weer over het kanaal. De in San Francisco-wonende McVeigh ging voor deze ‘Five’ een bondgenootschap aan met Ed Buller en James Brown (Arctic Monkeys, Foo Fighters). Het resultaat: een langspeler boordevol gitaren en spannende synth en keyboard geluiden.

Dertien-in-een-dozijn

Het is wel durven. Drie jaar na voorganger ‘Friends’ opent ‘White Lies ‘Five’ met het 7’35” lang durende ‘Time To Give’. Het nummer zet meteen de toon voor de rest van het album, een krachtig staaltje synths vlotjes gemengd met de scherpste snaren. ‘Never Alone’ is een dertien-in-een-dozijn White Lies track, waar ook jammer genoeg ‘Finish Line’ mee wankelt.

‘Tokyo’ het moet wel één van de meest opgewekte en synthgeladen songs van White Lies zijn. Het nummer badend in de 80’s synths en baslijnen is een van de sterkere tracks op ‘Five’. De oorwurm, is een van de verslavendste in zijn soort.

Call Tokyo / Call New York / It’s just same but different love – ‘Tokyo’

Amper 42 minuten schenken de Britten van White Lies ons. ‘Jo?’ is een nummer die baadt in uitdagende gitaren. Ze weten best nog hoe ze sterke nummers maken. Daar is ‘Denial’ ook het ultieme bewijs van. Zowel instrumentaal als vocaal weet deze ongetwijfeld te overtuigen.

‘Believe It’ zet de weg open naar het sluitstuk. De stem van McVeigh weten samen met het instrumentaal ongetwijfeld iedere zaal in vuur en vlam te zetten. Afsluiter ‘Fire and Wings’ haalt alle registers open. De gitaren schieten als vuurwerk – op oudejaarsavond – rond je oren. ‘Fire and Wings’ weet het zwakke begin van ‘Five’ om te zetten in een amusante luisterbeurt. Ze zijn na voorgaande langspeler ‘Friends’ weer op het goede pad.

White Lies stelt op 20 februari hun vijfde ‘Five’ voor in de Ancienne Belgique. Het concert is reeds uitverkocht. Alle informatie: abconcerts.be

Tracklist White Lies – ‘Five’

1. Time To Give
2. Never Alone
3. Finish Line
4. Kick Me
5. Tokyo
6. Jo?
7. Denial
8. Believe It
9. Fire And Wings

Volg voor meer