Vök – ‘In the Dark’: duisternis tussen dansbare dreampop en alternatieve elektronica

Naast Björk, Of Monsters and Men en Sigur Rós heeft IJsland alweer een nieuw muzikaal talent op de planken staan. Elektronica band Vök bracht afgelopen vrijdag hun langspeler ‘In The Dark’ uit. Een in duisternis, tussen dansbare dreampop en alternatieve elektronica badende plaat.

In 2013 namen Margrét Rán en Andri Már deel aan de IJslandse muziekwedstrijd ‘Músíktilraunir’. Hun deelname en winst deed het levenslicht schijnen op Vök. Excellente EP’s ‘Tension’ en ‘Circles’ volgden, waarna debuutalbum ‘Figure’ in april 2017 het levenslicht zag. Een prachtig staaltje muziek, die je het best als duistere, zweverige elektronica kan omschrijven. Afgelopen vrijdag brachten ze hun nieuwste langspeler ‘In the Dark’ uit: een sterk staaltje dreampop en alternatieve elektronica.

Saturday night anthems

Margrét Rán en Einar Stef gingen voor opvolger ‘In the Dark’ een samenwerking aan met de Britse producer James Earp (Bipolar Sunshine, Fickle Friends). Met langspeler ‘In the Dark’ tasten ze meer dan ooit hun pop-sound af. Dat blijkt ook meteen uit opener en titeltrack ‘In The Dark’. Een nummer dat wel uit de Scandinavische pop-speeltuin à la Sigrid lijkt te komen. Een dansbare, speelse, frisse track.

Naast ‘In the Dark’, konden we ‘Autopilot’ ook reeds eerder als single horen. Het nummer bestaat uit een sterke beat, met de typische stem van Margrét Rán. Beats die ons doorheen de plaat, soms wel rechtstreeks naar de laatste decennia lijken door te verwijzen. De dansbare percussie en synths zijn doorheen ‘In The Dark’ zowat de rode draad. Zo lijken ‘Night & Day’ en ‘Spend the Love’ anthems voor een onvergetelijke zaterdagnacht.

De arpeggio synths op ‘Scarcity’ flitsen ons terug naar M83’s ‘Hurry Up, We’re Dreaming’. ‘Erase You’ moet onze favoriet zijn op deze ‘In the Dark’. Het nummer getuigt van een geslaagde blend tussen soberheid en het groots gevoel dat de song lijkt na te streven. Met het nummer brengt de band een optimistische, dromerige, doch tegelijk duistere track. Noem het electro-pop in een R&B-jasje. De groovy baslijn, synths en vocalen maken van ‘Erase You’ een mystieke oorwurm, om de meest grijze winterwolken mee weg te waaien.

Alternatieve, elektronische sound

Het is duidelijk dat het merendeel van de tracks op ‘In the Dark’ volop de kaart van dreampop weet te trekken. Gelukkig verafschuwt Vök zijn alternatieve, elektronische sound die ze op vorig werk voorstelden niet. Daarvan getuige zijn het ruwere ‘Round Two’ en ‘Rooftop Views’. Voorlaatste op Vök’s nieuwste is het tussen jazz, R&B en triphop drijvende ‘Fantasia’. Afsluiter – met de toepasselijke naam – ‘Out of the Dark’ zwaait je met een blik op het duister, uit deze 38-minuten durende ‘In the Dark’.

De tracks op ‘In The Dark’ werden bijna steeds keurig binnen het radiovriendelijke 3’30” gehouden. Het lijkt dan ook de ambitie van Vök om een voet tussen de deur te steken bij het grote publiek. Waar vorige langspelers nog teerden op een experimentele, elektronische sound lijken ze op ‘In the Dark’ volledig de kaart te trekken van dansbare dreampop.

Vök stelt op 26 maart  ‘In The Dark’ voor in de Biekorf, Brugge. Tickets & Info: cactusmusic.be 

Volg voor meer