Sigrid debuutplaat ‘Sucker Punch’: Noorse popsensatie brengt smaakvol pop-medicijn

"Superster van morgen gaf zonet haar visitekaartje af."

Wat hebben we er verdomd lang op moeten wachten. Noorse popprinses en BBC Sound of 2018 heeft haar langverwachte debuutplaat ‘Sucker Punch’ uitgebracht. Het album is het visitekaartje van de superster van morgen.

Amper tweeëntwintig is ze maar pas. Toch wist ze de laatste twee jaar de popmuziek, keer op keer fijne tracks te bezorgen. Beginnen deed het in 2017 voor de Noorse Sigrid Solbakk Raabe met haar EP ‘Don’t Kill My Vibe’. Het bracht haar op de grootste festivals, zoals Glastonbury, Roskilde, Rock Werchter en Pukkelpop.

K.O.

De afgelopen maanden deelde Sigrid al een heel pak singles uit ‘Sucker Punch’. Zo konden we afgelopen oktober reeds kennis maken met de gelijknamige titeltrack ‘Sucker Punch’. Het is ook met deze pop-anthem dat ze haar eerste langspeler opent. Een krachtige song  die je vanaf de eerste luisterbeurt K.O. slaat. En zo zijn er wel meer, denk maar aan ‘High Five’ of ‘Schedules’ uit EP ‘Raw’. Het zijn deze soort songs die je als typisch Sigrid kan beschouwen. Fijne, opgewekte tracks die haar verdiend tot dé popsensatie van het moment maken.

Het tweede, op 80’s geïnspireerde pop-anthem ‘Mine Right Now’ en het derde spring-in-‘t-veld ‘Basic’ zijn het toonbeeld van wie Sigrid is. Een Noors meisje die haar songs aan de wereld wilt laten horen. Wie de Noorse al eerder aan het werk zag, merkt een immense oprechtheid op. Geen make-up. Geen extravagante kledij. Gewoonweg sneakers, jeans en een trui. Het toont haar immense eigenheid. Popmuziek moet niet altijd over-the-top zijn.

No-nonsens popmuziek, met een immense eigenheid. We verwijzen tegenwoordig niet voor niks naar popmuziek à la Sigrid. In ‘Basic’ neemt ze je even mee naar de oorspronkelijke demoversie, die trouwens opgenomen was op een iPhone. Gedurfd.

Het excellente ‘Don’t Kill My Vibe’ is dan weer het resultaat van een schrijfsessie waar ze zich niet gerespecteerd voelde. Ze zegt hierover: “It’s about a writing session I was in that was difficult. I didn’t feel welcome or like they respected me, and I thought, ‘Why the hell am I here if we’re not going to work together?’” Wat ons betreft samen met ‘Strangers’ nog steeds haar twee beste nummers.

Perfect afgewogen pop-medicijn

‘Don’t Feel Like Crying’ konden we reeds eerder als single ontdekken. Het nummer, blinkend in opgetogenheid doet volgens ons de meest druilige winterdag inruilen voor een stralende lentezon. Dat langspeler ‘Sucker Punch’ het perfect afgewogen pop-medicijn van het moment is, wordt met ‘Level Up’ duidelijk. Het album heeft duidelijk een evenwicht gezocht tussen de opgewekte up-tempo tracks en ballads.

“We were recording in my hometown and for some reason didn’t even go to the studio to finish. We stayed in the kitchen and wrote it there. It’s such a kitchen song! I listen to it while cooking.” 

Sigrid over ‘level up’

Dat Sigrid alles uit haar Scandipop-trukendoos durft te halen, bewijzen de Disney-strijkers op ‘Sight Of You’. Ze weet er een verrassende, grootse track mee af te leveren. Al lijkt deze ‘Sight Of You’ ons toch eerder een open sollicitatie voor de volgende Frozen. Terwijl het merendeel van de tracks op ‘Sucker Punch’ rond de 3’30” hangen, tikt enkel ‘In Vain’ de vier minuten aan. Op ‘In Vain’ transformeert de creativiteit van de Noorse pop-prinses van een ballad naar een light-drum’n-bass track. Wat weet ze hiermee toch fijn te verrassen.

The Weeknd’-smoothness

De eindfase van deze 40-minuten durende debuutplaat zet Sigrid in met ‘Business Diners’. Een song dat ze met Studio Ghibli – het Japanse filmbedrijf achter anime ‘Spirited Away’ – in het achterhoofd schreef. Met ‘Never Mine’ schiet Sigrid voor het laatst met een spervuur aan heerlijke bassen. De song zou door zijn smoothness ook in het marktraam van R&B-Koning The Weeknd kunnen passen. Een laatste rustmoment op ‘Sucker Punch’ voorziet Sigrid in de vorm van het prachtige ‘Dynamite’. Een magnifiek einde van een sterke debuutplaat.

Dat voor de Noorse popsensatie Sigrid de verwachtingen hooggespannen waren, was na EP ‘Don’t Kill My Vibe’ reeds duidelijk. Nu maakt ze met haar debuutplaat de verwachtingen ook waar. ‘Sucker Punch’ is een evenwichtige langspeler boordevol popmuziek à la Sigrid zoals ‘Strangers’, ‘Don’t Kill My Vibe’ en titeltrack ‘Sucker Punch’. Het moge ons duidelijk zijn: de superster van morgen gaf zonet haar visitekaartje af.

Sigrid stelt op 20 november haar debuutplaat ‘Sucker Punch’ voor in de Ancienne Belgique. Tickets & Info: abconcerts.be

Volg voor meer
RECENSIES OVERZICHT
Sigrid - 'Sucker Punch'