More

  Portland ‘Your Colours Will Stain’: Betoverend mooi (★★★★)

  Advertentie

  Eindelijk is het daar, het langverwachte debuutalbum van Portland. ‘Your Colours Will Stain’ is een betoverende mix van dromerige indierock, electropop en prachtige pianoballades. De verwachtingen lagen hoog nadat ze ‘De Nieuwe Lichting’ van Studio Brussel wonnen, maar de band slaagde er in om op een enorm hoog niveau te blijven.

  Advertentie

  Portland is het creatieve geesteskind van muzikant en songwriter Jente Pironet. Ergens in de troebele herfst van 2015 verzamelt Jente een hoop songmateriaal zonder specifieke eindbestemming. De songs worden doorheen de jaren opgefrist, aangepast, herschreven en uiteindelijk opgeslagen in een nieuwe creatieve loods onder de naam Portland, een knipoog naar de thuishaven van de betreurde Elliot Smith. Pironet leert z’n muzikale soulmate kennen in de wandelgangen van het Hasseltse PXL: een wonderlijke match is geboren.

  De band neemt deel aan Humo’s Rock Rally 2016 en schrijven zich 2 jaar later in voor ‘De Nieuwe Lichting’. Via de wedstrijd van Studio Brussel zet de band een enorme stap voorwaarts. Ze schoppen het tot één van de 3 winnaars en de debuut single ‘Pouring Rain’ wordt een onverwacht succes op de streaming platformen. De opvolgers ‘Lucky Clover’ en ‘Expectations’ tonen dat het Portland menens is. In de zomer van 2019 mag Portland zowel Rock Werchter als Pukkelpop van hun bucketlist schrappen. En nu zijn ze er met hun langverwachte debuutplaat ‘Your Colours Will Stain’.

  Openen doet ‘Your Colours Will Stain’ met ‘Lady Moon’, een song om lekker bij weg te dromen. Het toont opnieuw hoe wondermooi de stemmen van Pironet en Pepels bij elkaar passen. ‘Lady Moon’ klinkt heerlijk klaaglijk en nostalgisch. Het is meteen een sterke binnenkomer. ‘Killer’s Mind’ neigt dan weer meer naar het popgenre. Het is dansbaar en aanstekelijk. Je wil meteen beginnen meebewegen op de muziek. Ook ‘Expectations’ is catchy. Het nummer is bombastischer dan we van Portland gewoon zijn, maar dat is zeker niet negatief.

  Daarna start de prachtige pianoballade ‘Pearls’. Sarah Pepels zingt de song alleen. Het klinkt opvallend puur en sober. Met ‘Pearls’ toont Portland iets heel intiems en zorgt voor een kalme sfeer. Die kalmte wordt gebroken door ‘Ally Ally’, waar Pironet en Pepels weer in complete harmonie samen zingen. Een perfecte combinatie van prachtige instrumentalen en poëtische lyrics! Wanneer ‘Step Aside’ door de geluidsboxen weerklinkt, verandert de sfeer opeens volledig. Hierop zingt Pironet grotendeels alleen. Het nummer klinkt veel steviger dan de rest van het album, wat zorgt voor een fijne afwisseling.

  ‘You Misread Me’ barst dan weer van de electropop. De song is heel dansbaar en je kan je meteen inbeelden dat het op de radio gespeeld wordt. Het heeft weer iets heel aanstekelijk. Bij de eerste tonen van ‘Lucky Clover’ hoor je meteen het droevige van het nummer. De muziek is heel puur, waardoor de twee stemmen nog meer opvallen en erg krachtig en helder overkomen. De eenvoudige drums geven net dat tikkeltje extra aan het nummer. Het volgende nummer, ‘Secrets’, start heel eenvoudig met traag gezang van Pironet. Wanneer Pepels bijvalt voel je iets hypnotiserend, even later wordt het tempo opgevoerd. Een erg fijne combinatie.

  Advertentie

  Met ‘Deadlines’ brengt Portland een iets duistere song op deze ‘Your Colours Will Stain’. Het begint heel simpel, maar later komen er verschillende instrumenten bij. Wanneer Pironet na een tijdje uithaalt, maakt je dat even stil. ‘Deadlines’ is het langste nummer van het album, maar mocht door zijn betoverende sfeer nog meer seconden innemen. Het laatste nummer van het album heet ‘Moonlit’. Het is een rustiger nummer met duidelijke folkinvloeden. Het is een fijne afsluiter van ‘Your Colours will Stain’.

  ‘Your Colours Will Stain’ is een ijzersterk debuutalbum. Alle nummers hebben hun eigenheid, hoewel je toch nog duidelijk kan horen dat het een album van Portland is. Het album is misschien niet het meest samenhangende, maar de harmonie van de stemmen van Pironet en Pepels doet je dat meteen vergeten.

  Advertentie

  Lees zondag het interview dat we hadden met Portland over hun plaat, festivalzomer en veel meer. Volg ons via Facebook en Instagram en blijf op de hoogte.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  'Your Colours Will Stain' is een ijzersterk debuutalbum. Alle nummers hebben hun eigenheid, hoewel je toch nog duidelijk kan horen dat het een album van Portland is. Het album is misschien niet het meest samenhangende, maar de harmonie van de stemmen van Pironet en Pepels doet je dat meteen vergeten. Portland 'Your Colours Will Stain': Betoverend mooi (★★★★)