More

  Of Monsters and Men op 5 november in Antwerpse Roma

  Advertentie

  Eindelijk is het zover: met ‘Fever Dream’ heeft Of Monsters and Men een langverwachte nieuwe plaat klaar. De laatste drie jaar schaafde de IJslandse band samen met producer Rich Costey (MUSE, Vampire Weekend, Chvrches) aan een opvolger voor ‘Beneath The Skin’ (2015) en ‘My Head Is An Animal’ (2011), de platen die hen katapulteerden van schattig indiefolkgroepje tot de wereldtopper die ze vandaag zijn. Dit najaar komen ze hun nieuwste voorstellen in De Roma.

  Advertentie

  Het voorbije decennium voelde voor de leden van Of Monsters and Men aan als een droom, maar wie hen van nabij gevolgd heeft weet dat ze hard voor hun succes hebben moeten knokken. In 2011 werd een demo van hun song “Little Talks” out of the blue opgepikt door een radiostation in Philadelphia, een stad waar de vijf IJslanders nog nooit waren geweest. Vanaf toen ging het snel. Of Monsters and Men maakte een fenomenale beurt op het gerenommeerde showcasefestival SXSW in Austin, Texas, en voor ze het wisten lag debuutplaat ‘My Head Is An Animal’ in de rekken. In een tijd waarin de platenverkoop op een historisch dieptepunt stond ging het debuut probleemloos multi-platinum, en toen moest hun wereldtournee nog beginnen.

  Na die explosieve beginjaren waarin OMAM onvermoeid tourde, festivalpodia veroverde en tv-publieken omverblies trok de band zich terug in IJsland om aan hun tweede plaat ‘Beneath The Skin’ te werken. Die opvolger evenaarde probleemloos het succes van het debuut, en Of Monsters and Men werd de eerste IJslandse band die erin slaagde 1 miljard streams te halen op Spotify. Niets dan goed nieuws dus, en toch nam Of Monsters and Men pas de laatste jaren tijd om even stil te staan bij hun waanzinnige carrière. Een carrière die begon met megahit “Little Talks” en van daar alleen maar exponentieel groter werd. De laatste twee jaar waren voor OMAM vooral een periode om even terug tot zichzelf te komen en op zoek te gaan naar de band die ze altijd al wilden zijn.

  Om te beginnen: de muziek. Daar waar Of Monsters and Men vroeger altijd samen in de repetitiehoek kroop tot een plaat klaar was, gaven ze elkaar dit keer meer ademruimte en plek om eigen ideeën uit te werken. De drijvende kracht achter de nieuwe plaat is nieuwsgierigheid: Of Monsters and Men stapt vol vertrouwen uit hun comfort zone en gaat op zoek naar wat er vandaag leeft. Verwacht invloeden die gaan van The National en Arcade Fire over Childish Gambino en Solange tot The Yeah Yeah Yeahs. In de teksten gaat deze plaat dan weer heel persoonlijk. Kernleden Ragnar en Nanna schreven hun nummers elk afzonderlijk, waardoor er in de songs een introspectie kroop die heel uniek is voor een OMAM-plaat.

  “We wilden niet gewoon herhalen wat we al eerder hebben gedaan,” zegt Nanna over ‘Fever Dream’. “We vinden het belangrijk om vooruit te kijken naar de lange carrière die nog voor ons ligt. We willen onze tijd nemen om platen te maken waar we trots op kunnen zijn.” Het is een statement dat ingaat tegen het tempo van de muziekwereld van vandaag, maar Of Monsters and Men heeft nooit het typische traject gevolgd, en de IJslanders zijn niet van plan er nu mee te beginnen. Op 5 november staan ze op de planken van De Roma.

  Of Monsters and Men op 5 november in De Roma. Tickets zijn beschikbaar vanaf vrijdag 14 juni om 10u. Tickets & Info: proximusgoformusic.be

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer