Nieuw album Wardrobe – ‘Giving Up A Ghost’: waar alles in z’n plooi valt

© Hans de Prins

© Hans de Prins

Wardrobe is het project van Antwerpse songwriter en muzikant Johan Verckist. Begin 2017 bracht de Belgische band debuutplaat ‘Crawling’ uit. Opvolger ‘Giving Up A Ghost’ getuigt van een ommekeer: uptempo, (bijna) dansbare, gelaagde popsongs met elektronische en blues elementen. Ontdek ‘Giving Up A Ghost’ de tweede langspeler van Wardrobe.

De Belgische indieband Wardrobe bracht in 2017, de veelal ingetogen debuut-langspeler ‘Crawling’ uit. De band onder leiding van songwriter Johan Verckist maakt op z’n nieuwe ‘Giving Up A Ghost’ een totaal andere indruk. De albumtitel is een woordspeling op het Engelse gezegde giving up the ghost, letterlijk vertaald: “de geest geven”. Het gezegde wordt vaak gebruikt om uit te drukken dat je bepaalde dingen uit het verleden loslaat. Het was die betekenis die de aandacht van Wardrobe trok, hij wil de uitdrukking veranderen en de geest (in de zin van het loslaten van demonen uit het verleden en een nieuwe weg inslaan) extra aandacht geven.

Beduidend opgewekter

Opener ‘Armchair Critic’ gaat verder waar Wardrobe ‘Crawling’ liet liggen. Een duistere en mystieke sound opent het 45-minuten durende ‘Giving Up A Ghost’. De cohesie, de harmonieën en het raadselachtige overvallen je als een ondoordringbare mistbank. Dezelfde prachtige vibe geeft ‘King of Clay’ je mee. Het tevens als single uitgebrachte ’24 Weeks’ geeft ons een eerste blik op de nieuwe weg die Wardrobe insloeg. Het nummer blinkt uit in opgewektheid en nostalgische feel-good.

“Om de juiste groove en textuur van de geprogrammeerde drums van de demo’s te behouden, lieten we drummer, Jonas Vankrunkelsven, bijna alle nummers dubbel inspelen met twee verschillende drumkits. Bij elke opname van Dries Debie, Patricia Vanneste (Balthazar), Sarah Pepels (Portland) , Vincent Brijs (Brazzaville) en Hans De Prins (Millionaire) werden de songs beter en coherente.”, aldus Wardrobe over het creëren van zijn nieuwe album Giving Up A Ghost.”

Rode draad door ‘Giving Up A Ghost’ is zonder twijfel het uptempo-gehalte en de (bijna) dansbaarheid. Zo begeestert ‘Live Forever’ ons door zijn uitstekende groovyness. ‘Distance’ bouwt op naar een heerlijk climax, van een allegaartje geluiden. Volgens ons alvast één van de betere nummers.

Strijkers en prachtige harmonieën

De combinatie van interessante, elektronische geluiden en snaren maken van het toch vijf-minuten-durende ‘Long Gone’ een opwindend stukje muziek. Hoe heerlijk Wardrobe ervoor koos om deze ‘Long Gone’ voorbij de 3’30” te laten tikken, hoe jammer ‘Nothing’s Ever Gonna Change’ bijna sacraal zeurend klinkt en nergens lijkt naartoe te gaan. In schoonheid eindigen doet Wardrobe met een partij strijkers en prachtige vocale harmonieën op ‘Ice Box Man’. De prachtige violen van Patricia Vanneste keren op afsluiter ‘Come Back And Stay’ ook weer terug zorgen dan weer voor de ultieme uitzwaaier.

‘Giving Up a Ghost’ is een charmante plaat, waar alles in z’n plooi lijkt te vallen. Een veel dynamischer en levendigere langspeler dan ‘Crawling’ maken van deze ‘Giving Up A Ghost’ een prachtige opvolger voor Wardrobe.

Wardrobe staat de komende maanden op tal van plekken. Het volledige lijstje zie je hieronder. 

Tourdata

08/03 Altstadt, Eindhoven
14/03 De Studio, Antwerpen (BE)
16/03 Ik Zie U Graag, Mezz, Breda
21/03 Café Café, Hasselt (BE)
13/04 Waterput, Bergen Op Zoom
19/04 Zapoi, Mechelen
26/05 De Wolwinkel, Geel

Volg voor meer