More

  Nieuw album Christian Löffler – ‘Lys’: Een voorzichtige dans (★★★½)

  -

  Christian Löffler bracht afgelopen vrijdag zijn vijfde album ‘Lys’ uit. Het album werd opgenomen in de home studio van Löffler en is het vervolg en een contrast op voorganger ‘Graal’. Het is onze Must Discover.

  Het moet toeval zijn dat wanneer quasi heel Europa thuis in quarantaine zit, de Duitse electro/techno producer Christian Löffler met een kwaliteitsvolle elektronica-ambient plaat komt. Debuteren deed hij in 2012 met ‘A Forest’, waar hij zijn inspiratie haalde uit een nabijgelegen bos. Met ‘Lys’ heeft hij het over een nog fundamentelere natuurkracht: licht. “Ik realiseerde me dat het licht in het noorden van Duitsland anders is en zo werd dat een algemeen thema voor het album”, legt Löffler uit. “Voordien had ik Mare (album uit 2016, red.) en Forest. Nu wordt het licht”, zo is ‘Lys’ het Deense woord voor ‘licht’.

  Schaduw op instrumenten

  Desondanks dat de plaat tussen vier muren geproduceerd werd, haalde Löffler erg veel inspiratie uit zijn omgeving. Hij stond daarvoor vroeg op en ging de deur uit voor een ochtendloop. Nog voor dag en dauw stond hij in het nabijgelegen bos. Het werd zijn ritueel om tegen 8 uur in zijn studio te zitten. Daar liet hij zich inspireren door de vroege ochtend, door hoe het licht doorheen de dag en de verschillende seizoenen veranderde. Hij observeerde hoe het licht zijn studio binnenviel, tussen de bladeren van de bomen. Hoe ze schaduwen vormden op zijn instrumenten.

  Met ‘Lys’ brengt Löffler geen plaat die een specifiek moment of een specifieke emotie omvat. Het is een selectie van zijn favoriete producties van de laatste drie jaren, die gecompileerd werden op ‘Lys’ tot een luisterervaring die constant in beweging is. Luister maar eens naar ‘Versailles (Hold)’, ‘The End’ en ‘Noah’. Het zijn de leadsingles van ‘Lys’.

  De roots van de plaat kunnen tot 2016 herleid worden, maar het album nam pas in 2018 concretere vormen aan na een reis in Scandinavië. Het in 2019-uitgebrachte ‘Graal’ reflecteerde de explosieve initiële energie, toen de ideeën zich met ruwe randen in zijn hoofd vormden. Het is iets dat je ook hoort op ‘Graal’. Met ‘Lys’ brengt hij meer helderheid. Licht in de duisternis. Meer kleur. Hetgeen we net nu nodig hebben.

  Op de hoogte blijven van de nieuwste releases? Volg onze Must Discover afspeellijst op Spotify.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie