Must Discover x vi.be: Low Land Home – ‘Out Of My Mind’

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

Onze Must Discover zit in een nieuw jasje. Zo zullen we iedere week één te ontdekken talent via vi.be kiezen. Maak je zelf fantastische muziek? Dan kan je jezelf inschrijven via deze link. Deze week is het de beurt aan Low Land Home. Het is onze Must Discover x vi.be. 

Advertentie

Het feestelijke, chauvinistische weekend met de Nationale Feestdag zetten we deze week extra kracht bij met een steengoede band van eigen bodem. De Gentse band Low Land Home ontstond in 2016 toen frontman Jo Geboers aan het schrijven sloeg. Al snel kreeg hij gezelschap van muzikanten Jolien Bové, Muriel Boulanger en Pieter-Jan Jordens. De band bestaat uit drie psychologen en een zelfverklaarde filosoof. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de band muziek schrijft over de donkere kantjes van het leven. Het viertal’s beklijvende stemmen, minimalistische melodieën en stuwende ritmes nemen je mee op een adembenemende, intieme muzikale trip.

Zwaar en licht. Warm en kil.

In 2017 zette Low Land Home hun eerste stappen in de Belgische muziekwereld met debuut EP ‘Underspoken’. Het leidde de band zelf tot acht weken airtime op de Vlaamse radio. Dit voorjaar bracht de band hun langverwachte studioplaat ‘Out Of My Mind’ uit. Waar ‘Underspoken’ beduidend meer duisternis over zich hield, loopt de band met ‘Out Of My Mind’ meer optimisme tegemoet.

Opener ‘Drifiting’ toont meteen waar de band voor staat. Percussie en synths maken samen met stem van Geboers een intrigerend contrast met de contrabas van contrabas van Muriel Boulanger. Zelf beschrijven ze de plaat dan ook als een album voor duistere optimisten, vol speelse contrasten tussen akoestisch en elektronisch. Zwaar en licht. Warm en kil. De track weet zich door zijn opbouw steeds meer drijfkracht te geven, tot hij zich onmiskenbaar ergens hoog boven de waterlijn gaat bevinden.

Titeltrack ‘Out Of My Mind’ gaat van start met de a capella stem van Jolien Bové. Waar de song in alle rust van start gaat, verhoogt Low Land Home gaandeweg het tempo, tot je achterblijft met een gevoel van mystiek en magie. ‘Every Need’ behoort dan weer tot één van de nummers met een hoger ritme. De song weet een fascinerend contrast te creëren tussen snelheid, kracht en duisternis.

Op ‘This Life’ sleept Low Land Home je mee op een muzikale trip boordevol kippenvel. Wat een prachtig arrangement weten ze op deze te brengen. ‘There’ weet met zijn optimistische melodieën bijna gelukzalig te klinken. De combinatie van de vocalen van Bové en Geboers weten in het refrein bijna pop-vormen aan te nemen. Het is zonder twijfel één van de sterkste en meest toegankelijke nummers van deze plaat. Afsluiten doet Low Land Home boordevol melancholie op ‘No Need To Run’. De song opent duister, maar weet door de toevoeging van drums en gitaar de blik naar een mooie toekomst te hebben voor Low Land Home.

Advertentie

Low Land Home brengt met ‘Out Of My Mind’ een erg geslaagde langspeler, die zich ergens in de duisternis lijkt te bevinden, maar de blik op een optimistische toekomst heeft. Niet de meest geschikte muziek voor snikhete zomerdagen, maar misschien wel voor melancholische zomernachten.

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in