More

  Mahalia @Ancienne Belgique, AB: Praatgraag. Kippenvel. Enthousiasme.

  -

  De Britse singer-songwriter Mahalia Burkmar – kortweg Mahalia – stond gisteren in Ancienne Belgique. De Britse Critics’ Choice en BBC Sound of 2019 genomineerde veroverde gisteren alle harten op de laatste show van haar Do Not Disturb Tour.

  De 21-jarige Mahalia kan je wel één van de meest beloftevolle talenten van de Britse R&B-scène noemen. Haar Do Not Disturb Tour (genoemd naar haar laatste single) bracht haar onder andere langs het Parijse Trianon en Amsterdamse Paradisio. Donderdagavond was Brussel aan de beurt.

  Openhartige klok van een stem

  Iets later dan verwacht verscheen Mahalia op het met wolkjes versierde podium. Na een technisch probleempje zette ze ‘Back Up Plan’ a capella in. Het zette meteen de toon van de avond. Een vrouw die een boodschap te verkondigen had, wel eentje met een klok van een stem.

  Die boodschap verkondigde zo ook gretig. Zowat ieder nummer leidde ze in met een – al dan niet – kort, maar vaak langgerekt verhaal. Zo vertelde ze over haar song ’17’, die ze trouwens akoestisch op haar gitaar bracht: “Op mijn 17e was het mijn eerste keer dat ik van mijn afro-haar ging houden. (…) Ik hou echt van mijn huidskleur.” 

  Het was erg fijn om te zien hoe Mahalia van haar tour-afsluiter genoot. Soms misschien wel iets teveel: zo vergat ze op ‘Silly Girl’ even de correcte songtekst, maar herpakte ze zich al snel. Terwijl het eerste deel van haar set een heel intieme, laidback vibe gaf – alsof we in Mahalia’s woonkamer waren beland – blonk het tweede deel uit in dynamiek.

  Do Not Disturb? Please, disturb!

  Met het trio ‘Do Not Disturb’, ‘Good Reason’ en ‘Hold On’ bracht ze de zaal aan het bewegen. Zowel het publiek als Mahalia konden hun danspasjes niet meer bedwingen. Meermaals ging ze er dan ook zo in op dat ze even buiten adem was. Wat wil je ook, die steengoede groovy versie van haar ‘Do Not Disturb’ kon ons wel bekoren. Ze mocht die gerust nog een tweede keer brengen.

  Afsluiten was weggelegd voor – hoe kan het ook anders – ‘Sober’ en ‘Wished I Missed My Ex’, maar niet voor ze nog een laatste keer uitleg, met een humoristische noot gaf: “Ik trok naar Londen zonder geld, ging couchsurfen. Slechtste idee ooit.” Ze ging verder: “Ik dacht twee jaar geleden aan stoppen met muziek. Ik hield het zeven dagen vol. Waarop mijn mama zei om over mijn droefheid een song te schrijven.” Die song, ‘Sober’ leverde haar een video bij COLORS op. De video die haar doorbraak betekende.

  Mahalia is duidelijk sterk aan haar carrière aan het timmeren. De Britse weet met haar klok van een stem zowel kippenvel, ontroering als enthousiasme te ontrafelen. En als je niet gaat voor haar muziek, ga dan voor haar verhalen. Je kan ze deze zomer nog is op Rock Werchter aan het werk zien.

  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie
  Mahalia is duidelijk sterk aan haar carrière aan het timmeren. De Britse weet met haar klok van een stem zowel kippenvel, ontroering als enthousiasme te ontrafelen.Mahalia @Ancienne Belgique, AB: Praatgraag. Kippenvel. Enthousiasme.