More

  James Bay – ‘Oh My Messy Mind’: Prachtige, intieme verrassing

  Advertentie

  We kennen James Bay allemaal als de Britse singer-songwriter met de lange haren en de hoed. Dat is niet meer zo, de man verruilde zijn look reeds een tijdje. Afgelopen week bracht hij – compleet onverwacht – EP ‘Oh My Messy Mind uit.

  Advertentie

  Slechts vier nummers telt deze ‘Oh My Messy Mind’ van de Britse singer-songwriter James Bay. Waar laatste langspeler van Bay ‘Electric Light’ gewag maakte van een krachtigere rocksound, lijkt Bay helemaal teruggekeerd naar zijn roots van debuutplaat ‘Chaos and the Calm’.

  ‘Oh My Messy Mind’: prachtige, intieme verrassing

  Openen doet Bay met het tevens als single uitgebrachte ‘Peer Pressure’. De track die hij samen met Julia Michaels uitbracht, blinkt uit in intimiteit. Een intimiteit dat het duo perfect weet te benutten tot een ingetogen, melancholische, doch tegelijk hoopvolle poptrack. Met ‘Bad’ blijkt Bay zich overtroffen hebben. We durven het Bay’s beste song tot nog toe noemen. De singer-songwriter weet op ‘Bad’ te raken. “I want you bad, but it’s done / I’m bleeding out, ’cause we can’t go on / I want you bad, ’til I shake”, bezingt hij.

  Over ‘Bad’ en EP ‘Oh My Messy Mind’ zegt hij zelf: “Ik schrijf regelmatig dingen neer in een stroom van bewustzijn om mijn hoofd leeg te maken. ‘Oh My Messy Mind’ is een zin dat ik neerschreef op donkere dag, een tijdje terug. Het lijkt een gewicht te reflecteren dat ik op mijn schouders droeg, eentje dat af en toe terug komt. Het schrijven aan songs, dat hierna volgde, was hetgene in mij dat zocht naar een uitweg. Met ‘Bad’ en de andere songs op de EP wou ik eerlijk zijn over mijn verhalen en andere verhalen waarin ik werd ingetrokken.”

  Verder vinden we het opgetogen door percussie voortgestuwde ‘Rescue’. Een track die in hetzelfde schuitje past als de populaire Bay’ songs, zoals ‘Hold Back The River’ en ‘Let It Go’. Afsluiten doet James Bay met emotionele ballade ‘Break My Heart’. Louter met zijn stem en met de hulp van een gedempte piano weet hij zijn ziel bloot te leggen. “Never wanna say goodbye / You always see through my disguise / You’re the one who breaks my heart right.” Beluister deze prachtige, intieme verrassing ‘Oh My Messy Mind’. Het is zonder twijfel de moeite.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  EP 'Oh My Messy Mind' is de terugkeer van James Bay naar zijn debuut-roots. Een prachtige, intieme verrassing. Uitblinkers zijn het sublieme 'Bad' en het emotionele 'Break My Heart'.James Bay - 'Oh My Messy Mind': Prachtige, intieme verrassing