Interview Mooneye: “Hét grote doel is onze eerste langspeler.”

De West-Vlaamse band Mooneye won begin 2019 Studio Brussels’ Nieuwe Lichting 2019. Dat leverde hun een tjokvolle festivalzomer op, met onder andere passages op Dranouter en Boomtown. In het najaar zakken ze zelf af naar de Ancienne Belgique. Wij hadden met frontman Michiel Libberecht een gesprek na hun show op Rock Zottegem.

Proficiat met jullie overwinning als Nieuwe Lichting 2019. Hoe hebben jullie dat beleefd? 

“Danku. We beleven dat nog steeds intens. De Nieuwe Lichting 2019 worden, is iets dat blijft duren. Het overkomt je. Het is niet gewoon een trofee overhandigen en that’s it. Er blijft van alles gebeuren doorheen het jaar, veelal onrechtstreeks: nieuwe optredens, hoger staan op affiches. Allemaal gevolgen van die fantastische wedstrijd.

Net zoals vandaag merk ik ook op zo’n groot festival, dat ik heen en weer moet lopen: van interview naar soundcheck (afgelopen weekend, op Rock Zottegem, n.v.d.r.). Dat is ook iets nieuws voor ons. Het is ons nog altijd aan het overkomen (lacht).”

Kwam het als een verrassing? 

“Ja, sowieso. De grootste verrassing was om vanuit die selectie van honderden groepen bij de laatste negen te geraken. Eens we geselecteerd waren, zijn we er voluit voor gegaan.”

Is Mooneye een soloproject? 

“Deels. Ik zie het meer als een band, waarbij ik de nummers schrijf. Een soloproject kan je ook zien als een solo-artiest die met een begeleidingsband speelt. We zijn écht een band. Iedereen heeft maar één project en dat is Mooneye. Dat is iets wat je niet kan verwachten van sessiemuzikanten. We proberen samen te groeien, met Mooneye.”

© Steven Elias

Vanwaar kennen jullie elkaar? 

“Het merendeel is van de streek. Riem, de drummer die ken ik al het langst. Ik heb met hem op kot gezeten in Gent en in het jeugdhuis. De rest ken ik uit het uitgangsleven en jeugdbewegingen van Moen, Avelgem en omstreken. Jorik die is er een jaar later bijgekomen. Ik had het gevoel dat er nog iets extra moest zijn, hij was de juiste man om dat toe te voegen.”

Zijn jullie nu fulltime muzikanten? 

“Dat is bij iedereen anders. Onze bassist, Stan die studeert bijvoorbeeld nog. Anderen werken voltijds of halftijds. Ik ben sinds begin dit jaar fulltime bezig met Mooneye.”

Er komt een erg drukke festivalzomer aan, met als groot hoogtepunt onder andere Dranouter en dit najaar de AB Club. Kijken jullie daar naar uit? 

“Tegenwoordig komen we ieder weekend wel langs op een leuk festival. Het is voor ons moeilijk in te schatten, wat het voor ons zal zijn. Vandaag, hier in Zottegem was bijvoorbeeld al één van de hoogtepunt. Er was een goed gevoel: bij de mensen, het publiek, bij onszelf. Ik hoop dat het zo kan blijven (lacht). Ik heb het gevoel dat het enkel nog beter kan. We gaan alleen nog beter samen spelen. Het was hier wel geestig. Het is een halfuur knallen. Alles geven. Als we zelf mogen kiezen spelen we een set van 40 tot 45 minuten.

De AB is wel iets speciaals. Daar kijken we wel naar uit. We willen daar dingen doen we deze zomer nog niet getoond zullen hebben.”

“HÉT GROTE DOEL IS ONZE EERSTE LANGSPELER. “

Wat hopen jullie dit jaar of volgend jaar te verwezenlijken? Wat is jullie grote droom? 

“Hét grote doel is onze eerste langspeler. Ik wil er nog wel geen datum opplakken, maar hopelijk brengen we hem volgend jaar ergens uit. Ik wil er mijn tijd voor nemen. Iets goeds afleveren.”

Mooneye staat deze zomer op tal van festival, waaronder Boomtown en Dranouter. Dit najaar staan ze op 23 oktober in de Ancienne Belgique. Tickets voor dat concert via abconcerts.be 

Volg voor meer